Délvidék Kiemelt 

Így pusztul ki a bánsági magyarság: Csupán 1 magyar gyermek született idén Tordán

A valamikor 4 ezres, mára azonban ezer lelkesre zsugorodott színmagyar faluban, Torontáltordán idén csupán egyetlen magyar gyermek született.

A falu egyetlen 2019-ben megszületett gyermekére is egészen októberig kellett várni. Ez pedig jól mutatja, hogy micsoda bajban van valójában a délvidéki magyarság, amely egyre-másra veszti el a szórvány végvárait.

Torontáltordán egyébként az utóbbi években több tízmilliónyi összegben pályáztak sikeresen a helyi lakosok a Prosperitati Alapítványnál, illetve a falut hosszú évek óta a Vajdasági Magyar Szövetség vezeti. Akik azzal ugyan nagyon szeretnek tetszelegni, hogy mennyit tesznek (szerintük) a délvidéki magyarságért, ám eddig sosem merték felvallani a saját szerepüket a délvidéki magyarság fogyásában.

A településen nemrégiben Pásztor István fővédnöksége mellett tartott koncertet Mága Zoltán is, aki szintén kiemelte a VMSZ szerepét a magyarság megmaradáseben, reméljük a művész úr szavai és muzsikája ösztönzőleg hatottak a faluban a gyermekvállalási kedvre is.

Hasonló bejegyzések