Délvidék Kiemelt 

Orbán Viktor milliárdos öccse a magyarkanizsai haladók mélyszerb, hullagyalázó vezetőjével találkozott

Magyarkanizsán, a Szerb Haladó Párt irodájában találkozott és tanácskozott Nebojša Rakić, haladópárti politikus, a község polgármester helyettese és Orbán Viktor magyar miniszterelnök öccse, Orbán Áron.

Az eseményről a haladók több képet is feltöltöttek a közösségi médiafelületekre. Mint írják a találkozónak nem volt formális jellege, így az sem derült ki, hogy milyen okból látogatott Orbán Áron Magyarkanizsára, és ott miről tárgyaltak, illetve kivel találkozott még.

 

Kik fogtak kezet?

A találkozón részt vevő Nebojša Rakić, Magyarkanizsa polgármester helyettese, mint a környező haladó párti vezetők és igazgatók nagy része, maga is “ejtőernyős” a járásban, hiszen az 1978-ben született politikus az általános és középiskolai tanulmányait is szülővárosában, Csókán fejezte be, míg a főiskolát a belgrádi gazdasági főiskolán. Tagja és egyik helyi vezéralakja a Szerb Haladó Pártnak.

Bár Orbán Viktor magát a migráció és a betelepítésellenes politika európai élharcosaként szereti beállítani, addig az öccsét úgy látszik az nem zavarta, hogy olyan politikusok öklét szorongassa, a testvére képével díszített pártszékházban, akik a koszovói cigányok délvidéki betelepítését bagatellizálják. 

Ugyanis Nebojša Rakić tavaly például szőnyeg alá akarta söpörni a martonosi cigány bűnözést és gyakorlatilag a betelepített koszovói cigányok helyett a felháborodott polgárokat ítélte el. Ugyanis amikor a martonosiak felemelték a hangjukat a tűrhetetlen állapotok ellen, ő a helyiek segély kiáltásait úgy kommentálta, hogy a martonosi magyarok csak „forszírozgatják ezt a mesét“ a betelepítésről és rablásokról.

„Nem látom, hogy az ide jött emberek veszélyeztetik a közbiztonságot … azt állítom, hogy a helyzet messze van attól, ahogyan azt egyes médiumok bemutatták“, majd kategorikusan hozzátette, hogy senkinek sem áll az érdekében, hogy egyes emberek forszírozgatják ezt a mesét.

Ám talán a legdurvább eset, ami Rakićhoz kötődik, az a párttársa halálának politikai célú kihasználása volt, amely a hullagyalázás kategóriáját karcolja.

Ugyanis az özvegy vádjai szerint Rakić felvételeket készített arról, ahogy sikertelenül próbálják újraéleszteni Nenad Grublješić, közismert helyi vállalkozót. Grublješić maga is a haladó párt tagja volt és amikor a férfi rosszul lett, a feleség a sürgősségikocsi mellett a haladó párt tagjait is riasztotta, így a kiérkező mentőben már ott ült a politikus is, aki a gyanú szerint telefonjával felvette a sikertelen életmentési kísérletet. Majd a gyászszertartásra és a temetésre is rátelepedett, ő hívta meg a gyászolókat, ő vitte a halotti menetben a keresztet. Erről az özvegy részletesen mesélt és a médiához fordult elkeseredésében, de a Blic napilapban letiltották végül a hírt.

A másik félnek, Orbán Áronnak a neve sem ismeretlen a médiában. Igaz, talán a magyar miniszterelnök leánya, Ráhel és annak frissen milliárdossá vállt férje, Tiborcz István, vagy épp a szintén milliárdos vállalkozó miniszterelnöki apuka, Orbán Győző mellett kevésbé ismert arc. De ennek ellenére bármilyen hihetetlenül hangozhat, Orbán Viktor öccse is igen sikeres vállalkozó, aki igen gyakran kapott állami megrendeléseket is a cégeivel. 

A magyarországi média részletesen foglalkozott vele, amikor Orbán Áron kiszállt a 2015-ben már több mint 1,6 milliárdos bevételt termelő  Nehéz Kő Kft-ből, az új tulajdonos az apja, Orbán Győző lett. A Direkt36 is írt róla, amikor nagy mozgások voltak az Orbán család cégeiben. Idősebb Orbán Győző megjelent két olyan vállalkozás vezetőségében, amelyek tulajdonosa legkisebb fia, Orbán Áron. Az egyik a szállítmányozással foglalkozó Nehéz Kő Kft., a másik pedig a tavaly év végén alapított NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. Utóbbi vezetését már akkor átvette Orbán Árontól az apja és annak két társa.

Hogy Délvidéken is az üzlet volt-e a téma, az sajnos nem derül ki a haladók beszámolójából.

Képek: SNS Kanjiza

Hasonló bejegyzések