Kiemelt Szerbia 

Még Oroszországban is négy napra csökkentik a munkahetet (miközben Szerbiában több helyen tizenkét órás munkanapot vezettek be)?

Szerbiában, ahol életbe lépett egyfajta rabszolgatartó rendszer, a dolgozók számos helyen immár napi 12 órát kénytelenek dolgozni, ha meg akarják tartani a munkahelyüket.

Ez főleg a külföldi “beruházók” által megnyitott gyárak egy részére vonatkozik, akiknek a Vučić-rezsim (amelyhez a VMSZ-is hozzátartozik) olcsó munkaerőt kínált fel.

Így sikerült csökkenteni a munkanélküliséget Szerbiában (és persze úgy is, hogy rengetegen elhagyták az országot).

Könnyen lehet, hogy jelenleg Szerbia a legembertelenebb, legkegyetlenebb hely (nem csak) Európában.

Az itteni dehumanizált társadalommal ellentétben a nyugati országok vezetői a munkahét lerövidítésére készülnek.

Sok helyen heti négy munkanap bevezetését tervezik (itt-ott még a három nap is szóba kerül). Svájcban és a skandináv országokban már lassan kezdenek átállni a négynapos munkahétre.

Mindenképpen meglepetésként könyvelhető el, hogy még az orosz diktatúrában is nagy valószínűség szerint ehhez a megoldáshoz nyúlnak.

Putyinék ezt nyilván nem azért teszik, mert jót akarnak az embereknek, hanem azért, mert az Egységes Oroszország nevű hatalmi párt népszerűsége az utóbbi időben olvadni kezdett.

Alexei Isaev, az orosz parlament alsóházának alelnöke megerősítette, hogy komolyan mérlegelik az úgynevezett Független Szakszervezetek Szövetsége kezdeményezésének elfogadását, miszerint sor kerülne a négynapos munkahét bevezetésére.

Isaev indoklása szerint a dolgozóknak ily módon több idejük maradna a családjukra, a pihenésre és a szórakozásra.

Egyúttal megnyugtatta a polgárokat, hogy ez a lépés biztosan nem vonná magával a bérek csökkenését. Hozzáfűzte: a rövidített munkahét bevezetése fokozatosan történne és nem veszélyeztetné a  munkafolyamatot.

(logicno.com és srbin.info nyomán, fotó: fokus.ba)

Hasonló bejegyzések