Kiemelt Világunk 

Mégis rakétatámadás áldozata lett az ukrán utasgép?

Egy műhold Irán két, amerikai támaszpontokra kilőtt rakétája után egy harmadikat is észlelt, ez találhatta el a szerdán hajnalban szerencsétlenül járt ukrán gépet.

Irán tévedésből lőtte le szerdán hajnalban lezuhant ukrán repülőgépet, írja a BBC amerikai hírforrásokra hivatkozva.

Amerikai tisztviselők szerint az Ukraine International Airlines Boeing 737-800-es gépét rakétatalálat érte, ezért zuhant le. Ukrajna korábban azt mondta, megvizsgálják, hogy rakétatámadás érte-e a repülőt, Irán akkor ezt a verziót kizárta.

A szerda hajnali eset néhány órával azután történt, hogy az iráni Forradalmi Gárda két rakétatámadást indított a koalíciós erők iraki támaszpontjai ellen. Az amerikai hírszerzés szerint a műhold a két rakétaindítás után észlelt egy harmadikat is, erre alapozzák felvetésüket.

A Newsweek idézte a Pentagont és egy magas rangú amerikai, valamint egy iraki hírszerző tisztviselőt, akik egyaránt azt állították, hogy az ukrán repülőgépet egy orosz gyártású Tor rakéta találta el.

Ukrajna teheráni nagykövetsége szerdán azt közölte, hogy motorhiba miatt zuhant le a repülőgép, kizárták, hogy terrortámadás történt volna.

(hvg.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések