Kiemelt Világunk 

Egyre több a bizonyíték az ukrán utasgép lelövésére, de Irán tagad

Egyre erősebb a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta Teherán felett az ukrán utasszállító tragédiáját szerda hajnalban. Gyűlnek a felvételek és híradások, amelyek azt igazolják, hogy tévedésből az iráni légvédelem semmisíthette meg a repülőt, fedélzetén 176 emberrel.

Irán hazugságnak tartja a vádaskodást, szerinte ez is része az ellene folytatott pszichológiai hadviselésnek, miután az Egyesült Államok január 3-án dróntámadásban likvidálta az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetőjét, Kászim Szulejmánit, ami után Teherán súlyos válaszcsapást ígért.

Szerda hajnalban ki is lőtt két tucat rakétát két iraki amerikai katonai bázisra – az Erbílben lévő bázison magyar kontingens is szolgál –, de senki nem sérült meg.

A támadás épp azokban az órákban történt, amikor az ukrán gépnek el kellett volna hagynia Teheránt, hogy fedélzetén csaknem hetven iráni származású kanadai és nagyjából ugyanannyi iráni állampolgár – néhány svéddel, némettel, brittel, afgánnal és 11 ukránnal – Kijevbe repüljön, ahonnan a többség Torontóba ment volna tovább. Kézenfekvő, hogy az iráni légvédelem fokozott készültségben volt.

Épp a kanadai vonal az, amely révén valószínűsíthető, hogy tényleg nem egyszerű műszaki hiba okozta a csaknem vadonatúj, 2018-ban legyártott Boeing-737-800-as tragédiáját.

Az áldozatok nagy száma miatt érintett Kanada kormányfője már konkrétan kimondta, hogy a tragédiát iráni rakéta okozhatta.

„Értesüléseink vannak több forrásból, a szövetségesektől és saját hírszerzőinktől, amelyek arra engednek következtetni, hogy a repülőgépet iráni rakéta semmisítette meg”

– mondta Justin Trudeau.

Ez jóval konkrétabb annál, mint amit az ukrán elnök mondott pénteken: Volodimir Zelenszkij szerint nem lehet kizárni ezt a gyanút sem, meg kell várni a vizsgálatok végét.

(Magyar média nyomán)

Related posts