Kiemelt Világunk 

Őrizetbe vettek három keresztényt Törökországban, amiért enni adtak egy kurd férfinak

Őrizetbe vettek egy szír ortodox keresztény apátot a biztonsági szolgálatok Törökországban, amiért élelmiszert adott egy férfinak, aki korábban az Ankara által terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagja volt – jelentette pénteken a Kathpress katolikus hírügynökség pénteken – írja a 24.hu.

Aho Bilecen papot és két világi társát a szír ortodox egyház egykori dél-anatóliai központjában fogták el a Mor Yakoub kolostorban – közölte a nyugati és keleti egyházak közötti viszony javítását támogató Pro Oriente alapítvány.

Az alapítvány úgy tudja, az őrizetbe vételek indoka, hogy a három keresztény élelmiszerrel látott el egy férfit, aki korábban a PKK tagja volt.

A Tur Abdin-i szír ortodox hívek körében a török hatóságok akciója félelmet és zavart keltett. Sokakban felmerült annak emléke, amikor az 1980-as években a szír ortodox keresztények a török hadsereg és csendőrség, illetve a PKK összecsapásai közepette találták magukat. Az akkori események miatt a helyi keresztény közösség tagjai tömegesen hagyták el Tur Abdin városát.

Kép: Illusztráció

Related posts