Délvidék Kiemelt 

“Szerbia központosított pandúrállam, amely megszüntetné Vajdaságot”

“Manapság szemtanúi vagyunk egy történelmi tartomány létezése kitartó tagadásának, amellyel egyetértenek mindazok, akik semmi másban nem tudnak közös nevezőre jutni. Szerbiában egyszerűen nem fejlődött ki a másmilyen működési forma lehetőségének tudata, itt csak a központosított pandúrállamot tudják elfogadni.”

Ezt Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke mondta, Délvidék autonómiájának megszüntetésére célozva. Hozzáfűzte:

“Ebben az országban a hatalmat aszerint mérik, ki kit tud letartóztatni, míg

a hatalomváltás úgy történik, hogy valakit lelöknek a balkonról, vagy orvlövészek végeznek vele.”

Čanak továbbá bírálta a montenegrói egyházügyi törvény elfogadását követő szerbiai reagálásokat, amelyeket szélsőségesnek minősítette.

A szerb ortodox egyházat is kemény szavakkal illette. Mint mondta, még 15 évvel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy az Obraz soviniszta szervezetet voltaképpen a pravoszláv egyház finanszírozta.

Az orosz befolyásra is kitért. Szavai szerint “azzal, hogy olcsó pénzért eladja energiakapacitásait, Szerbia valójában védelmi pénzt fizet Oroszországnak, azt remélve, hogy a nagy orosz krokodil vegetariánussá válik, ami persze nem következik be.”

Ami az elvándorlást illeti, Čanak úgy véli,

az emberek nemcsak gazdasági okok, hanem az általános társadalmi légkör miatt is távoznak az országból.   

Végezetül megállapítja:

“A bizonytalanság, a hisztéria, a civakodás, a toxikus magatartás, az üldözési mánia gerjesztése olyan társadalmi klímát teremt, amelyben nem mindenki akar megmaradni” – szögezte le Čanak, aki azonban mindezt nem Vučić szemébe mondta (pedig bőven volt rá alkalma), hanem az autonomija.info portálnak nyilatkozta.

Related posts