Kiemelt Szerbia 

Polgárőrséggel védenék meg családjaikat és vagyonukat a migránsoktól

Délvidékhez hasonlóan, a migránsok Dél-Szerbiában is megkeserítik a lakosság hétköznapjait.

A bujanovaci községben torkig vannak az illegális bevándorlókkal. Négy település:  Levosje, Ljiljance, Žuželjica és Božinjevac lakói a rendőrséghez fordultak azzal a követeléssel, hogy sürgős intézkedéseket foganatosítson az özönlő migránsok megfékezése érdekében.

Mint mondják,

amennyiben az illetékes szervek nem biztosítják a polgárok családjainak biztonságát és a vagyonuk megvédését, kénytelenek lesznek ők maguk intézkedni.

Polgárőrség létrehozásában gondolkodnak.  

Hangsúlyozzák: a migránsok gyakran elhagyják a Svetlost (Fény) nevű befogadóközpontot és a helyi utakon, illetve a települések utcáin jelennek meg. Ezt minden elfogadható ok nélkül teszik. Feltételezhető, hogy egy részük azért lóg meg a központból, hogy embercsempészekkel találkozzon, akik “furfangos” határátkelést ígérnek nekik.

Az illegális bevándorlók minap tüzet gyújtottak a bujanovaci vasútállomás raktárhelyiségében.

Emellett az elmúlt időszakban számos alkalommal behatoltak a családi házak udvaraiba vagy magukba a házakba. Elvisznek mindent, amit csak lehet: az értéktárgyaktól kezdve a házi kedvencekig.

Autólopással is többször próbálkoztak, de ebben egyelőre sikerült őket megakadályozni.

A lakók félnek kiengedni az utcára a nőket és a gyermekeket.

Ezáltal tehát korlátozódott a helyi polgárok mozgása.

Arra is panaszkodnak, hogy a migránsok gyakran részeg állapotban kószálnak az utcákon, egyesek pedig kifejezetten pökhendi módon viszonyulnak az őket egyre nehezebben elviselő polgárokhoz.

A bujanovaci, preševói és vranjei befogadóközpontokban hivatalosan mintegy kétezer migráns tartózkodik, akik számára az állam biztosította a tél gondtalan átvészeléséhez szükséges feltételeket. Ennek ellenére gyakran ki-be járkálnak és nyugtalanítják a helyi lakosságot.

A fentiek tükrében nem tűnik logikátlannak a polgárőrség létrehozására tett kezedeményezés.

(Alapinformáció: danas.rs, fotó: mondo.rs)  

Related posts