Kiemelt Szerbia 

A tizenhat évesek is szavazati jogot kapnak Szerbiában?

Mint ismeretes, Vučić bejelentette: a választási törvény javasolt módosításá szerint (amelyet a köztársasági képviselőház minden bizonnyal megszavaz) a parlamenti küszöböt a mostani öt százalékról mindössze három százalékra csökkentik.

Ennek egyértelmű célja, hogy könnyedén bejuthassanak a parlamentbe az ellenzéket játszó, de valójában Vučić embertelen rendszerét gyomorforgató módon kiszólgáló szélsőjobb, szélsőbal és szélsőliberális pártok, mint amilyen pl. a Szerb Radikális Párt, a Szerb Jobboldal, Čanak és Čedo pártjai és még néhány hasonszőrű kombipárt.

Erre Vučićnak azért van szüksége, hogy a nemzetközi közvéleménynek megmutassa, mennyire “sokszínű” és ennelfogva “demokratikus” a szerbiai politikai élet.

A szerb önkényuralkodó ugyanis kénytelen szembesülni az olyan-amilyen, de mégis valódi ellenzék széles körű választási bojkottjával, amely az öt százalékos küszöb mellett azt a helyzetet eredményezhette volna, hogy a parlamentbe csak a Szerb Haladó Párt (néhány szánalmas szatellitjével, mint amilyen a VMSZ is) és a Szerbiai Szocialista Párt jut be, ami lemeztelenítette volna a rezsim diktatórikus jellegét.

A három százalék azonban lehetővé teszi, hogy az olyan politikai bacilusok, mint Šešelj, Vacić stb. is simán beszivárogjanak.

Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke, amely bojkottálja Vučić választási bohózatát, az N1-nek nyilatkozva kijelentette, hogy információi szerint

“az önkényuralkodó már a 16 éves gyermekeknek (tehát zömében teljes politikai analfabétáknak, akik valószínűleg két pártot és egy minisztert sem tudnának felsorolni) is megadja a szavazati jogot.”

Ezáltal pedig a választási részvételt is mesterségesen felduzzasztaná.

Lehet, hogy ezt is az új izraeli tanácsadója szugerálta neki.

(fotó: telegraf.rs)  

 A kép csak illusztráció       

Related posts