Kiemelt Szerbia 

Szerbiában egyre csökken az uniós csatlakozást támogató polgárok száma

A Faktor Plus közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az utóbbi három évben Szerbiában folyamatosan csökken azoknak a száma, akik támogatják az ország európai uniós csatlakozását.

Ennek egyik oka a Brexit, a másik, hogy Emmanuel Macron francia elnök az unió bővítését megelőzően a belső reformokat tartja a legfontosabbnak, harmadsorban pedig, hogy nem sikerült megnyugtatóan rendezni Belgrád és Pristina viszonyát.

Mindemellett a szerbiai polgárok egy része feltételezhetően látja, hogy az EU-hoz (ami maga is inog) való csatlakozás nem oldaná meg mindazokat a belső problémákat, amelyeket a haladó önkényuralom halmozott fel az elmúlt évek során.

2019-ben a megkérdezettek 38 százaléka vélekedett úgy, hogy nem kell csatlakozni az unióhoz, 35 százaléka szerint csatlakozni kellene, a megkérdezettek 27 százalékának pedig nem volt véleménye.

Az uniós csatlakozásnak Szerbiában 2000–2005 között volt a legnagyobb a támogatottsága. A csökkenés Montenegró elszakadásával kezdődött, majd Koszovó önállósulásával folytatódott – olvasható a Faktor Plus felmérésében.

(Szerb média nyomán)

Hasonló bejegyzések