Kiemelt Szerbia 

Az “Egy az ötmillióból” Egyesület is részt vesz a választásokon?

Az “Egy az ötmillióból” Egyesület, amely a szerbiai tiltakozó séták szervezője, bejelentette: előfordulhat, hogy részt vesz a parlamenti választásokon.

Ezt abban az esetben teszi meg, ha két mikropárt: a Modern Szerbia Pártja és az Új Párt felrúgja az ellenzék által aláírt “Megállapodás a néppel” nevű dokumentumba foglalt alapelveket, amelyek közé tartozik a választási bojkott vállalása is. Ez a két párt hét napot kapott az említett egyesülettől, hogy nyilatkozzon a bojkott kérdéséről.

A Modern Szerbia Pártja (amely az “Elég volt” Mozgalom “törmelékeiből áll”) időközben Vučićhoz kezdett el dörgölőzni. Az Új Párt pedig közvetlenül a választások előtt dönti el, bojkottálja-e azokat vagy sem.

Sokan meglepődtek azon, hogy a zömében egyetemi hallgatókból álló “Egy az ötmillióból” Egyesület, amely eddig a választási bojkott egyik legnagyobb szószólója volt, egyáltalán mérlegeli a részvétel lehetőségét.

A bojkotthoz (egyelőre) következetesen ragaszkodnak a Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörüléshez csatlakozott pártok (bár a Demokrata Párton belül furcsa csatározások zajlanak) és a Szabad Polgárok Mozgalma. 

(Szerb média nyomán, fotó: N1)

A képen (előtérben): Valentina Reković, az “Egy az ötmillióból” Egyesület egyik vezetője  

Related posts