Kiemelt Szerbia 

Ide jutott Szerbia: Magyarországról importálja a búzát

Jól tudjuk, hogy a Délvidék, azaz Vajdaság a balkáni ország „éléskamrájának” számít, vagy számított kor’bban. A haladó rezsimnek azonban ebbe is sikerült belerontania.

Szerbiába áprilisig 30 ezer tonna búzát importálnak, mert a hazai termés nagy része nem felel meg a magas mércéket megkövetelő feldolgozóiparnak.

A 2019-es szerbiai búzatermésnek csak az egynegyedét alkották a javító minőségű fajták. Az átvett búza 45 százaléka nem felel meg a malomipari szabványoknak – írja a rtv.rs.

A Večernje novosti értesülései szerint a kormány a malmok és az édességgyártók kérésére engedélyezte ennek vámmentes behozatalát. A cikk szerint az itteni vállalatok Magyarországról szerzik majd be a szükséges mennyiséget.

Branislav Nedimović, a haladó kormány mezőgazdasági minisztere szerint kizárólag a legjobb minőségű búzát igényelték. Hozzátette, hogy a 30 ezer tonna a szerbiai évi termés egy százalékát teszi ki.

A hazai termés nem megfelelő minőségét a tavaszi esőzésekkel magyarázza, mint mondta annak több mint 50 százalékát takarmányként használják majd fel.

Feltevődik a kérdés: vajon a szomszédos Magyarországot nem érintették a „tavaszi esőzések”?

(rtv.rs nyomán)

Hasonló bejegyzések