Kiemelt Világunk 

Közel nyolcszáz embert tartóztattak le Törökországban: Tovább folyik a rezsim tisztogató akciója

Elfogatóparancsot adtak ki kedden török ügyészségek országszerte 766 ember, köztük minisztériumi dolgozók ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a 2016. július 15-i törökországi puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi gülenista hálózattal.

Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmát vádolja a sikertelenül végződött hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe és a minisztériumokba is.

Négyszázhatvanhét embert azért keresnek, mert állítólag szabálytalanságot követtek el azzal, hogy a 2009-es rendőrbiztos-helyettesi vizsga előtt a Gülen-mozgalom tagjaiként hozzájutottak a kérdésekhez.

A haderő személyzetéből 201 ember rejtett tevékenységét telefonos kommunikációjuk alapján fülelték le a török hatóságok. Közülük 101 gyanúsított tiszthelyettesi rangban a légierő és a haditengerészet aktív szolgálatos katonája volt.

Az igazságügyi minisztériumra vonatkozó nyomozás keretében 71 ember, beleértve 33 jelenlegi dolgozó ellen adtak ki elfogatóparancsot.

További 11 embert amiatt köröznek, mert a 2009-es rendőrbiztosi vizsga kérdéseit szerezték meg előzetesen.

A 2016 júliusa óta szakadatlanul tartó tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtotta és sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.

(MTI nyomán)

Related posts