Délvidék Kiemelt 

Így vehetik fel nyugdíjaikat a nyugdíjasok a rendkívüli állapot ideje alatt + kétnyelvű minta

A rendkívüli állapot ideje alatt a  nyugdíjkifizetés vagy külön felhatalmazással valósulhat meg, vagy a bankok postán keresztül kézbesítik a megadott lakcímekre.

  1. Nyugdíjkifizetés külön felhatalmazással

Azok a polgárok, akik nem adtak felhatalmazást 65 éve alatti személyeknek nyugdíjaik felvételére, március 24-től ezt külön felhatalmazással megtehetik.

Honlapján a Szerb Nemzeti Bank közzétette a felhatalmazás mintáját, csak szerb nyelven, cirill betűkkel. Ugyanakkor a felhatalmazás szabad formában is összeállítható. Ami a legfontosabb, a dokumentumon fel kell tüntetni a nyugdíjas és a felhatalmazott személy személyes adatait, a bankszámlaszámot, a bank nevét és a felvenni kívánt összeget, valamint a nyugdíjas személynek alá kell írnia azt.

A felhatalmazás egyszeri alkalommal érvényes. A bank érdeklődésére a nyugdíjas személy telefonon keresztül igazolhatja a dokumentum hitelességét. A felhatalmazott személy a felhatalmazás mellett a saját és a nyugdíjas személyi igazolványát is fel kell mutatnia a bankban.

 

 Ezt a mintát kétnyelvű formában mi készítettük. A felhatalmazás kitöltése során az adatokat természetesen a hivatalos okiratok tartalmával egyező módon kell feltüntetni. Felhatalmazást CSAK olyan személyeknek adjanak, akikben megbíznak, kerüljék az ismeretleneket és a pártkatonákat (a kétnyelvű mintát itt töltse le PDF-ben és nyomtassa ki: Minta )

2. Nyugdíjkifizetés postai kézbesítéssel

Azok a nyugdíjasok, akik senkinek sem adnak felhatalmazást nyugdíjaik felvételére, fel kell hívniuk telefonon azt a bankot, ahol számlaszámuk van. Meg kell adniuk a  lakcímüket és a felvenni kívánt összeget. A szerbiai posta sürgősségi eljárással  fogja kézbesíteni a nyugdíjat. A kézbesítési költségeket a szerb állam állja.

Mi a második opciót javasoljuk, amennyiben nincs közelében megbízható személy – családtag.

A harmadik lehetőség szerint minden olyan nyugdíjas, aki bankkártyával rendelkezik, átadhatja azt egy megbízható személynek, aki felveheti a nyugdíját és be is vásárolhat neki.

(N1 nyomán)

Hasonló bejegyzések