Kiemelt Világunk 

Koronavírus: Meddig tarthat még?

Ezt a kérdést sokan tesszük fel a napokban, nehezen tűrjük, hogy korlátok között kell élnünk az életünket.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson nemrégiben azt mondta, hogy az országot érő egészségügyi és gazdasági válsághullámot 12 héten belül megfordítják. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke úgy véli, hogy a vesztegzár alatt lévő USA-t „meglehetősen hamar” újra kinyithatják.

Az egészségügyi szakértők azonban ennél óvatosabban fogalmaznak. A gond ugyanis az, hogy ha túl hamar feloldják az embereket egymástól távol tartó korlátozásokat, akkor elindulhat a járvány újabb hulláma.

Egy hosszú úton járunk, a járványveszély eltart még további egy, vagy két hónapig – véli Eric Feigl-Ding, a Harvard Chan School of Public Health egészségügyi közgazdásza. Ez a baj nem illan el a következő három hétben, nem számít, hogyan akarjuk összehasonlítani a járvány európai és az amerikai lefolyását azzal, ami a kínai Vuhanban, a vírus első megjelenésének helyszínén történt. Szemben ugyanis Kínával az USA-ban nem lehet átvezényeli az egészségügyi személyzet negyedét az ország egyik részéből a másikba.

Ha a kutatók nagyon jól teljesítenek, akkor elképzelhető, hogy a koronavírus elleni oltás kevesebb mint 12 hónapon belül megszületik. Így hosszabb távon könnyebben kezelhető lesz a probléma, ám jelenleg nem létezik ilyen oltás, és a szakértők szerint a széles közönséghez sokára fog eljutni.

Így a szakértők arra számítanak, hogy az új szabály, amelyet a koronavírus-járvány hívott életre, a „social distancing”, azaz „szociális távolságtartás” még hónapokig érvényben maradhat.

(Napi.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések