Kiemelt Szerbia 

Botrány: csökkentik a karanténba került egészségügyi dolgozók bérét

A Szerbiai Tényfeltáró Újságírás Központja (CINS) információi szerint a niši klinikai központ azon alkalmazottainak, akik harcolva a koronavírus ellen hatósági karanténba kerültek, az állam egyharmadával csökkenti a béreket. Zoran Radovanović, a niši klinikai központ igazgatója elmondja, hogy ez nem az ő döntésük, hanem „ilyen a törvény“. A Függetlenség szakszervezet arra figyelmeztet, hogy ezt a gyakorlatot egész Szerbiában alkalmazzák.

Aleksandar Vučić, a szerb rezsim feje március 12-én elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók 10 százalékos béremelésre számíthatnak április elsejétől a koronavírus elleni küzdelemben tanúsított odaadó munkájuk miatt.

Azonban a megígért 10 százalékos béremelés helyett azok a szakemberek, akik a koronavírus elleni küzdelem során hatósági karanténba kényszerültek, 35 százalékos bércsökkentést kapnak.

Ahogyan a CINS megtudta, az intézet alkalmazottai ma reggel kapták meg az erről szóló döntést a niši klinikai központ egészségügyi nővéreinek létrehozott Viber-csoportban. E döntés szerint azon alkalmazottak, akik hatósági karanténba kerültek, fizetésüknek csak 65 százalékát kapják meg.

A CINS-nek nyilatkozó egészségügyi dolgozók felháborítónak találják azt, hogy büntetés éri őket, hiszen önhibájukon kívül kerültek karanténba. Az egészségügyi dolgozó arra emlékeztetnek,  hogy azért jutottak karanténba, mert a munkájukat végezték.

Emellett – ahogy állítják – még nem is kapták meg a betegszabadságról szóló végzést sem.

„ A főnővér azt mondta, hogy menjünk haza, és ennyi volt az egész. Ezután felhívott minket egy epidemiológus és kikérdezett minket. Nem kaptunk betegszabadságról szóló végzést“

 

– nyilatkozta  a klinikai központ egy neve elhallgatását kérő dolgozója.

Zoran Radovanović, a niši klinikai központ igazgatója megerősítette az egészségügyi dolgozók állításait, de –  ahogy  elmondta – ez nem a klinikai központ önálló döntése, hanem ilyen a szerbiai egészségbiztosítási törvény.

A bércsökkentésről szóló döntés

Hasonló bejegyzések