Délvidék Kiemelt 

Íme a bizonyíték, hogy megbírságolják a termelőket, akik a földeken dolgoznak!

Miközben a tavaszi vetést végző mezőgazdasági termelők még várják a hivatalos és végleges választ arra a kérdésre, hogy megengedett-e a kijárási tilalom ideje alatt, hogy a földjeiken dolgozzanak, aközben a rendőrség már megkezdte  letartóztatni a földjeik felé tartó földműveseket – írja az agrosmart.net portál.

A rendőrég április 4-én letartóztatott egy fiatal szilbácsi termelőt, akire a bácspalánkai szabálysértési bíróság még aznap, azaz tegnap 50 ezer dináros bírságot rótt ki. Az ítélet szerint a férfi megsértette a lakosság mozgását korlátozó kormányrendeletet azzal, hogy  a 17 órától hajnali 5 óráig tartó (sic!) kijárási tilalom alatt elhagyta otthonát. A rendőrök 15 óra 55 perckor a szomszédos utcában  állították meg a traktorral közlekedő fiatal földművest.

„A fiam hazafelé tartott a földünkről, amikor őrizetbe vették,  mintha bűnöző lenne.  Az egyik házunknál – ahol a mezőgazdasági mechanizációnk nagy részét tartjuk – megállt, hogy lekapcsolja a kultivátort a traktorról. A rendőrök megtiltották neki, hogy telefont használjon, átkutatták és bilinccsel fenyegették. Azért büntették meg, mert földműves, mert dolgoznia kell.  Reggel 6 órától dolgozott“

 

– mondta a megbírságolt termelő édesanyja az agrosmart.net portálnak. A nő Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági  miniszter nyilatkozatára emlékeztet, miszerint nem bírságolják meg a termelőket, akik a földeken dolgoznak.

„Maga a miniszter nyilatkozta egy televíziós műsorban, hogy egyetlen gazdát sem fognak megbírságolni a rendkívüli állapot ideje alatt. Hát íme, a  fiamat bevitték a rendőrségre és bíróság elé állították, miután hazafelé tartott a mezőről. Úgy hagyták ott a traktort, ahol megállították. A fiam mindössze húszéves, és nehezen tudta elviselni mindezt, a mentőszolgátnak is intervenálnia kellett, mert idegileg nem érezte jól magát.“

Az ítélet szerint a kijárási tilalom  17 órától reggel  5 óráig  tart, míg a fiatal földművest 15 óra 55 perckor fogták el, tehát nem világos, hogy miért vették őrizetbe, s miért ítélték el. A bírósági  ítéleten nem szerepel az, hogy Szerbiában szombaton 13 órától egészen hétfő reggel 5 óráig tart a kijárási tilalom.

A földművesek egyébként is két közben vannak a kijárási tilalommal kapcsolatban, mivel senkitől sem kaptak egyértelmű tájékoztatást, sem a mezőgazdasági minisztériumtól, de még a belügyminisztériumtól sem. A mezőgazdasági minisztérium honlapja ugyan útmutatást nyújt az állattenyésztőknek, a gyümölcstermesztőknek és a zöldségtermesztőknek, viszont a gabonatermesztők számára semmilyen útmutatás nincs.

Az ítélet

Ha a haladó párti miniszter ezt mondja, akkor ez így is van, Pannon RTV? 🤨

Hasonló bejegyzések