Kiemelt Világunk 

Itt a felvidéki magyarok számára a nagy lehetőség, hogy lerázzák magukról a Beneš-dekrétumokat

Beneš-dekrétumok problémájának megoldása nem tűr halasztást hangsúlyozza Ungár Péter, az LMP  országgyűlési képviselője.

Mint az ismert, a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága  elmarasztalta Szlovákiát a magyarellenes Beneš-dekrétumok miatt. Az LMP politikusa leszögezte, hogy szerintük a dekrétumok rendezetlensége toxikusan hat a szlovák közéletre, de különösképpen a magyar-szlovák együttélésre.

A felvidéki magyar állampolgár panaszos ellen a szlovák állam indított eljárást, miszerint a tulajdonában álló erdőt a Beneš-dekrétumok alapján el kellett volna kobozni. A hosszas jogi eljárás után a szlovák Legfelsőbb Bíróság kimondta: a földet valóban el kellett volna kobozni, hiszen ezt a “kötelezettségét” a szlovák államnak utólag is érvényesítenie kell. Most az Emberi Jogok Bírósága megállapította, hogy az egész procedúra során nagymértékben sérült az igazságos eljáráshoz való jog.

Ungár szerint az ügy tökéletes lakmuszpapírja annak, hogy a Beneš-dekrétumok közjogi és politikai megoldása nem tűr halasztást, a magunk részéről pedig elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kollektív bűnösség elvét megalapozó jogfosztásokkal óriási hátrányok érik magyar honfitársainkat.

Az LMP arra kéri a magyar külügyminisztériumot, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokba a jogfosztások leállításával kapcsolatban és érvényesítse a magyar nemzeti érdekeket. Ungár Péter szerint ez azért is fontos a kisebbségvédelem európai értékeinek hangsúlyozása, mert a Beneš-dekrétumok olyan sötét időkre emlékeztetnek mindannyiunkat, amelyeket 2020-ban már a szlovák társadalom is el akar felejteni.

Hasonló bejegyzések