Kiemelt Szerbia 

Sokkal több a halálos áldozatok száma Szerbiában a hivatalos adatnál?

A Balkáni Oknyomozó Újságírói Hálózat (BIRN) újságírói a koronavírusban elhunytak pontos száma felől érdeklődtek a Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intéznél, azonban  a „Batut Intézet“ több mint egy hónapos haladékot kért az adatok kiadására, annak ellenére, hogy a Covid19.rs honlapon naponta közlik a koronavírussal fertőzött elhunytak számát – írja a javno.rs portál.

Miután nem hivatalos információk jelentek meg, miszerint  Szerbiában a halálos áldozatok száma sokkal nagyobb, mint amit naponta közölnek a Covid19.rs honlapon, a BIRN újságírói május 8-án hivatalos információt kértek a Batut Intézettől, amely az említett honlapot üzemelteti.

Válasz helyett egy héttel később az intézet illetékesei levelet küldtek a BIRN újságíróknak, amelyben június 16-ig kértek határidőt a kért adatok megadására.

Mint állítják, az ilyen adatok „nagyszámú adatbevitelt” igényelnek, amire az alkalmazottak jelenleg képtelenek, mert „igazolhatóan elfoglaltak a világjárvány miatt“.

Az az információ, miszerint az elhunytak száma sokkal nagyobb lehet a hivatalosnál Nišből származik, ahol a Niška Inicijativa nevű helyi képviselőcsoport olyan adatokat közölt, amely szerint az ottani halottasházban legalább 360 koronavírusban elhunyt személy holttestét helyezték el. Hivatalos információt nem kaptak erről, annak ellenére, hogy érdeklődtek a helyi szerveknél.

Hasonló bejegyzések