Délvidék Egyéb Kiemelt 

Pártváltók és politikai szélkakasok a VMSZ-ben

Olvasói levél: 

Ebben a piszkos politikai kampányban azt próbálják velünk elhitetni a Pásztor család kft. kiszolgálói, hogy ők bizony szívből, lélekből és hitből csinálják a dolgukat. Mert bizony ők mindannyian csupán szent meggyőződésből és a magyar emberek iránti elköteleződésből vannak a pártban. „Közösség, fejlődés, jövő” – szól az erre a kampányra kitalált szlogen. De nézzük, kikből áll a VMSZ közössége, hova fejlődtek és milyen jövő vár majd így ránk.

Az óbecsei lista elöljárója Kiss Igor bölcsész, városi tanácstag, fiatal kora ellenére már őskövületnek számít a politikában, hiszen már szinte gyerekkora óta politizál. Sajnos vannak, akiknek az a gyerekkori álmuk, hogy ha egyszer nagyok lesznek, akkor a nép hátán élnek majd ingyenélőként. Ha megnézzük a párt Óbecséről szóló kampányelemeit, Kiss Igor és társainak megnyilvánulásait, szinte már azt érezhetjük, hogy ez a politikus tényleg komolyan gondolja és meginghatatlanul elkötelezett pártja és annak vezére(i) iránt. Viszont, Igor arról elfelejt beszélni, hogy csak nemrég igazolt át a VMSZ-be, azt követően hogy előző pártja a VMDP (amelynek ifjúsági tagozatát vezette) tönkrement. Gyorsan kiugrott a süllyedő hajóról, egy ideig hajótöröttként élt a politika lakatlan szigetén, mígnem a VMSZ rátalált. Gyorsan kapott is munkát, illetve megtarthatta azt óbecsei városházán és cserébe olyan elhivatottan, olyan odaadással követi új vezérét, hogy már le is tagadja a VMDP-s múltját. Azt a pártot, amelyik a vajdasági magyarok területi autonómiáját követelte, amelyik soha nem paktált volna le a radikálisból lett haladókkal. Mi lesz veled Igor, ha a VMSZ-es hajód is léket kap? Gyorsan dobbantasz újra például a haladókhoz?

Kiss Igor 2020-ban a VMSZ jelöltjeként a köpönyegváltás után
Kiss Igor a VMDP jelöltjeként pár éve – köpönyegváltásból, önös érdekekből csillagos ötös
Kiss Igor köszöni szépen, gyönyörűen megél a Pásztoréknak tett hűségéből.

De vannak még szépszámban köpönyegváltó szélkakasos a Pásztor kft. választási jelöltjei között is. Adán a VMSZ, minden igyekezete ellenére, már 12 éve nem tud labdába rúgni Bilicki Zoltán polgármester és csapata mellett. Máshol bejön az a kampányszöveg, hogy „legyen itt meg ott is magyar polgármester”, de hát Adán ez nem működik. Kénytelenek hát „átláthatóbb közigazgatást, gyorsabb gazdasági fejlődést, összetartóbb közösséget” jelszavakkal kampányolni. Most komolyan? Ezt pont Tóbiás József a VMSZ adai polgármesterjelöltje mondja, aki nemrég még Bilicki Zoltán csapatában tevékenykedett? Aki nemrég még Bilicki Zoltán mellett a Demokrata Párt által volt tartományi parlamenti képviselő? Talán Tóbiás nem kapta meg az általa megkívánt pozíciót a városházán és hipp-hopp csapatot váltott? Igen, Tóbiás József olyan érdekemberek gyűrűjében, mint Kiss Nándor, Lakatos Adrián, Peckó Egon, Szőke Edvárd, szemen köpte saját volt pártfőnökét és most nagy jelszavak harsogtatása mellett a ringbe szállt. Tette mindezt úgy, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt VMSZ-es logókkal ellátott csomagokat osztogatott csapatával a legszegényebb és legszerencsétlenebb emberek között. Igen, Tóbiás József igazi köpönyegváltó, saját volt csapattársát szúrta hátba. És ha a VMSZ most is elveszíti Adát akkor mi lesz? Megyünk tovább a következő pártba? Tényleg ilyen polgármester akarunk?

Tóbiás József (jobbról a háttérben) először a DP tagjaként a Bojan Pajtics mögött állt – ma már a Pásztor a gazdája
Tóbiás József (középen) nemrég még Bilicki Zoltán polgári csoportjában próbált pozíciót szerezni
Tóbiás József (balról) és volt főnöke, a mára haladó Bilicki Zoltánt (jobbról)

A magyarkanizsai Huzsvár Ervin példája szintén hasonló. Az elmúlt négy évben a VMSZ katonájaként ült tanácsnoki székében a városházán. De azt megelőzően meg a Demokrata Párt színeiben ült ugyanebben a fotelben, hevesen kritizálva a VMSZ-t. Vannak emberek, akik a fotelbe születnek…

Huzsvár Ervin (jobbról) először a szerb Demokrata Pártnak tett hűségesküt
Huzsvár Ervin az elmúlt években már a VMSZ kiszolgálója volt
Huzsvár Ervin köszöni szépen, a köpönyegváltós politizálásból jól megél

A VMSZ zentai jelöltjei között szerepel Zsiros Jankelic Anikó, akin azért tényleg meglepődtem. Évtizedeken keresztül a Demokrata Párt elkötelezett kiszolgálója volt, a községi képviselőtestületi felszólalásaiban mindig élesen kritizálta a VMSZ-es városvezetést. De hát mit lehet tenni, a DP tönkrement, a lelkiismeretet nélküli politikai- és pozícióéhséget táplálni kell, így Zsiros minden hájjal megkenve átpártolt a VMSZ-be.

Zsiros Jankelic Anikó nemrégen még Boris Tadicsnak kampányolt Zentán
Zsiros Jankelic Anikó (jobbról) a VMSZ kampányrendezvényén a helyi oktatási főguru Perpauer Attilával

Igaz, hogy a VMDP és DP mindig is a VMSZ ellensége volt, de azért nem okoztak akkora törést és kínokat a Pásztoréknak, mint a volt VMSZ-esek által megalapított Magyar Mozgalom. Jól ismerjük a történeteket arról, hogy az MM tagokat a párt kizárta soraiból és valóságos hajtóvadászatot indított ellenük 2015-ben.

Azt írtam hogy volt VMSZ-esek? Tévedtem. Azt követően, hogy az MM tagok számításai nem jöttek be, nagyon sokat visszaszaladtak bűnbocsánatért a régi gazdáikhoz a VMSZ-be. Pedig ne feledjük el, a mozgalom alapítói nyíltan kimondták, hogy elegük van a Pásztorékból és a Pásztor-féle pártvezetésből. Úgy tűnik, egyeseknek csak addig volt ebből elegük, amíg rá nem jöttek, hogy politika nélkül nem tudnak majd ingyenélő pozíciókhoz jutni. Így tett Sutus Áron is, aki a Magyar Mozgalom alapító tagja volt. Valamit elszámolhatott, mert nagyon gyorsan visszatáncolt a VMSZ-be. Cserébe felújított hűségéért meg is kapta a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség jó fizetéssel járó elnöki pozícióját, így ma már általa a VMSZ a vajdasági magyarság összes művelődési egyesületét uralhatja. Áron az MM-es múlt ellenére még a VMSZ-es jelölést is megkapta a nemzeti tanácsi választásokon.

Sutus Áron az MM alapítóinak névsorában – nemrég még nagyon elégedetlen volt a Pásztorékkal
Sutus Áron (balról) a vezérekkel – ma már újra elégedett a Pásztorékkal
Sutus Áron az MM alapítása és a VMSZ-be való visszaigazolása után a VMSZ jelöltjeként
Sutus Áron köszöni szépen, jól megél a köpönyegforgatásból

Az én személyes kedvencem a mozgalomból a VMSZ-be visszaigazolt díszes társaságból Illés Hajnalka, aki a szabadkai Zsinagógát működtető intézmény VMSZ-es igazgatója a pártba való visszatérése óta. Nagyon sokan értenek a felnyaláshoz, de lepel alatt csinálják. Hajnalka viszont a közösségi oldalakon olyan átlátszó, szaftos és undorítóan benyaló tartalmakat oszt meg, hogy pártvezér legyen a talpán az, aki kibírja anélkül, hogy Hajnalkának egyből pozíciót ne adjon.

Illés Hajnalka az MM alapítóinak névsorában – nemrég még nagyon elégedetlen volt a Pásztorékkal
Illés Hajnalka az intézményvezetői pozíció megkapása óta újra nagyon elégedett a Pásztorékkal
Illés Hajnalka üdvözlő, felnyaló hozzászólása a VMSZ kampányának kezdetekor
Amikor a Pásztor vezér elindította Facebook oldalát, sem Hajnalka, sem az új MNT alelnök Erdődi Edvina „kibíc” nem állhata meg egy-egy felnyaló üdvözlés nélkül

Összességében látható, hogy a VMSZ érdekemberek, szélkakasok és köpönyegforgatók gyülekezete, akiknek semmi más nem számít a pozíción kívül. De ha pár nap múlva nem szavazunk rájuk, elegen távol maradunk a szavazástól, akkor abba ezek bele fognak bukni és többé nem élnek a hátunkon.

F.U.

Hasonló bejegyzések