Délvidék Kiemelt 

A “vranjei magyar”, Pásztor Bálint elkezdte magyarázni a bizonyítványt

Pásztor Bálint magyarázata szerint azért kaptak rengeteg szavazatot Vranje cigány lakta faluiban, mert azok eredetileg a szerb szélsőjobbra akartak szavazni… Elsőre ez logikai bukfencnek tűnhet, de a Vránjei Magyarok Szövetségének átkeresztelt kisebbségi párttól talán már nem is meglepő.

Ahogy arról írtunk, a VMSZ több szavazatot kapott Vranjeban, mint egyes magyarlakta településeken a Délvidéken. Magyarázatuk szerint ennek az az oka, hogy a Szerb Jobboldal kormányközeli, ám szélsőséges nacionalista  párt a négyes sorszámmal indult a vranjei helyi választásokon, az övéké pedig szintén a 4-es volt a köztársasági listán.

A VMSZ kizárólag Vajdaságban és Belgrádban kampányolt, a vajdaságiak támogatásának köszönhetően érte el történelmi eredményeit a háromszintű választásokon – írja közleményében Dr. Pásztor Bálint, ám ez már önmagának is ellentmond, hiszen a szerb főváros a maga közel másfél milliós szerb nemzetiségű szavazójával sok mindennek nevezhető csak épp Vajdaságnak nem.

A párt köztársasági listavezetője, (aki egyben Szabadka polgármestere is akart lenne, de mivel az nem jött be így visszaül a parlamenti patkóba) a Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a szerbiai sajtóban megjelent álhírekkel ellentétben a Vajdasági Magyar Szövetség nem kampányolt Dél-Szerbiában. Sem Vranjeban, sem máshol.

Pásztorék ugyan előszeretettel szoktak álhírekre hivatkozva vádaskodni, azonban azt egyetlen médiaház sem állította, hogy Vranjeban kampányolt volna a VMSZ, hanem arról írtak, hogy gyanús körülmények között szereztek ezrével szavazatokat Szerbia azon részein is, ahol egyáltalán nem élnek magyarok.

Nem ez az egyetlen dél-szerbiai szavazatszerzési kísérlete a VMSZ-nek, ugyanis korábban a muszlim többségű Szandzsákban is kerestek maguknak megfigyelőket és választási biztosokat. Ez egy bevált trükk annak érdekében, hogy a fizetett választási megfigyelői munkán keresztül is további szavazatokat szerezzenek.

A VMSZ szandzsáki embere több párthoz is köthető

Emlékeztetésül: A VMSZ 4 éve is a parlamenti választásokon egy képviselő helyet annak köszönhettek, hogy Szerbia szerte kaptak töredékszavazatokat, erre akkor Varga László a pártból kilépett egykori parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet.  Vagyis 4 éve a VMSZ köztársasági parlamenti listájára leadott szavaztok közül 2.781 Közép-Szerbiából, 1.189 Belgrádból származott.

A VMSZ Zimonyban megelőzte a DSS-Oltárajtó és Boris Tadić koalícióját is – Hogy lehetséges ez?

Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül. Médiumunk a 2012-es év második felében indult útjára a világhálón, a szabadkai Ösvény a Jövőbe civil szervezet segédletével. Célunk az objektív, ,,Nagy Testvér” és polkorrektség nélküli információáramlás megteremtése a szülőföldünkön élő nemzettársaink körében.

Hasonló bejegyzések