Kiemelt Világunk 

Hírszerzői szervek szerint Oroszország titkos vérdíjjal jutalmazhatta a nyugati katonákat gyilkoló afgánokat

Amerikai hírszerzési információk szerint egy orosz katonai hírszerző egység titokban fejpénzt ajánlott a tálib kötődésű afgán fegyvereseknek a koalíciós erők, köztük amerikai katonák megöléséért Afganisztánban, miközben az országban épp folytak a béketárgyalások az elhúzódó háború lezárásáért – írja a New York Times a hírszerzés által erről tájékoztatott, névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A nyugati kormányok eddig is gyanították, hogy Oroszország támogatta a – hivatalosan általuk is már 2003 óta terrorcsoportnak tekintett – tálibokat, de ha a fentiek igaznak bizonyulnának, az lenne az első olyan ismert eset, amikor orosz kémek nyugati katonák elleni támadások szervezésében vettek részt.

Az amerikai hírszerzés már hónapokkal ezelőtt arra a megállapításra jutott, hogy az oroszok tavaly többször is jutalmat ajánlottak és adtak át afganisztáni gyilkosságokért.

2019-ben húsz amerikait öltek meg az országban, de azt nem tudni, hogy melyik eseteknél gyanítanak orosz jutalmazást a hírszerzők.

A hírszerzési jelentések legalább részben elfogott afgán fegyveresek vallatásán alapulnak. Az amerikaiak a brit kormánnyal is megosztották az információt, mert az ő katonáik levadászásáért is ajánlottak jutalmat.

(Index.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések