Kiemelt Világunk 

Miroslav Škoro felesége, Kim Ann Škoro fiatalon egy amerikai szerb csetnikújságban közölt cikkeket

Férje a július 5-i parlamenti választásokra azonban éppen a szerb kisebbség ellenében pozicionálja magát – írja az Azonnali.

A július ötödikei előrehozott horvát parlamenti választásokra összeállt a horvát szélsőjobboldal a tavalyi elnökválasztás meglepetésjelöltje, az akkor a szavazatok több, mint negyedét megszerző énekes-üzletember, Miroslav Škoro mögött. A politikus Haza Mozgalmát ma 10-15 százalék közé mérik, jó esélye van arra, hogy olyan királycsináló helyzetbe kerüljön, aminél tőle függhet a jelenlegi mérsékelt konzervatív kormányfő, Andrej Plenković sorsa.

Az Azonnali cikke kiemeli, hogy a Haza Mozgalomnak különösen két horvátországi kisebbséggel van problémája: a szerbekkel és az olaszokkal, ugyanis ezeket – Miroslav Pupovac professzor és Furio Radin személyében – baloldalra sorolható politikusok képviselik a horvát parlamentben. Škoroék listáján ugyan indul befutó helyen egy fiumei olasz történész, azaz nem teljesen elutasítóak a kisebbségekkel szemben, mégis a jövőbeli koalíciók kapcsán eddig csak annyit jelentettek be: olyan kormányban, amit a szerb Pupovac professzor is – akár csak kívülről támogat – semmiképpen sem vesznek részt.

Ezen szerbellenesség okán felettébb kínos az a hír, amit a baloldali Index.hr hozott ki pénteken:

Miroslav Škoro USA-ban született felesége, Kim Ann Škoro fiatalon az amerikai szerb közéletben vett részt, szerb tánccsoport tagja volt, és csetnik lapban is publikált.

Az Index.hr ugyanis az Američki Srbobran szerb nacionalista újság 1982-es számában talált egy írást, amit Kim Luzaich írt; ez a leánykori neve Škoro feleségének. A cikket tizennyolc évesen írta a pittsbourghi csetnikújságba.

Az Američki Srbobran lapot az a Jovan I. Deretić adta ki, aki a szerb nép isteni és földön kívüli eredetét, többezer éves történelmét hirdette áltudományos írásaiban.

De az Index.hr azt is kiderítette, hogy Škoro felesége fiatalon azon Balkan Dance Ensemble tagja volt, amely rendszeresen lépett fel az USA-ban szerb nacionalista megemlékezéseken, a tánccsoport a helyi csetnikmozgalomba volt beépülve.

A csetnikek azon szerb monarchista nacionalisták, akik Draža Mihailović vezetésével a második világháború alatt vagy kollaboráltak a nácikkal, vagy a partizánok ellen harcoltak. Ma a csetnikek legismertebb arca Vojislav Šešelj csetnikvajda, akit háborús bűnökért a hágai törvényszék (ICTY) előtt perbe is fogtak. A radikális párti politikus a mostani szerb választásokon amúgy már kiesett a parlamentből. A csetnikekhez áll közel azon Vuk Drašković is, aki egykoron Slobodan Milošević nacionalista ellenzékét alkotta, de mára teljes mértékben feloldódott Aleksandar Vučić kormánytöbbségében.

Az Index.hr szerette volna akár Škorótól, akár feleségétől megtudni, miként reagálnak a kiderült cikkre, Kim Ann csetnik múltjára, de elzárkóztak a nyilatkozattól. Noha az Američki Srbobranban – a lap egyértelműen szerb nacionalista irányvonala ellenére – horvátok is szót kaphattak, Kim Ann annak kérdését sem volt hajlandó megválaszolni, hogy akkor ő most végül is horvát vagy szerb származású-e. (Azonnali)

Hasonló bejegyzések