Kiemelt Szerbia 

2 méteres szobrot kaphat a Milošević-párti irodalmi Nobel-díjas Peter Handke

A szerb- és Milošević-párti osztrák író, Peter Handke 2019 októberében nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, és máris szobrot állítanának neki Bosznia-Hercegovina második legnagyobb városában, a Republika Srpska de facto fővárosában, Banja Lukában – írja az Azonnali.

Ugyan a szobrot nem közterületre tervezik kiállítani, hanem egy épülő hotel belterébe szánják, nem mindenkinek tetszik a Handke-szobor ötlete.

Handkéról korábban többször is írtunk már az Azonnalin, például amikor előkerült egy szöveg, amiben az író egyértelműen tagadja a srebrenicai népirtást, vagy amikor az is kétségessé vált, hogy egyáltalán osztrák állampolgár-e.

A 77 éves író a kritikát általában nem viseli túl jól, tavaly októberben karintiai szülőfalujában rá is támadt az őt kérdező újságírókra.

Kritikát pedig bőven kap, a Nobel-díj elnyerése után több bosnyák és horvát többségű boszniai kantonban is nemkívánatos személlyé nyilvánították.

Handke több mint kétméteres szobra a tervek szerint más írók képmásaival együtt állna a hotelban, amit még csak építenek, ráadásul pont ott, ahol korábban a szerb nyelven sugározó Republika Srpska Radio épülete állt.

A hotelt építő cég nem kívánta megerősíteni a szobor tervét, de sokan már annak hírét is felesleges feszültségkeltésnek tartják az amúgy is társadalmi feszültségektől terhelt volt jugoszláv térségben (Forrás: Azonnali)

Hasonló bejegyzések