Kiemelt Szerbia 

Danilo Vučić a borászok szövetségében, amely egymillió dinárt kapott a mezőgazdasági minisztériumtól?

A legnagyobb összeg, amellyel a mezőgazdasági minisztérium támogathat egy agráregyesületet, egymillió dinárt tesz ki.

Ezt a summát még véletlenül sem egy délvidéki növénytermesztési vagy állattenyésztési egyesületnek ítélték oda.

Az említett összeget a Szerbiai Szőlészeti és Borászati Szövetség kapta egy projektumért, amely nagyjából a szóban forgó ágazat korszerűsítéséről szól.

Nem könnyű logikát találni a költségvetési eszközök ily módon történő elherdálásában. Mivel a szerbiai borok enyhén szólva nem tartoznak az európai élvonalhoz, az egyetlen magyarázat erre a mérhetetlen tékozlásra a szerb elnök káros szenvedélyének a kielégítésében keresendő. Mint nemrég mondta a Kurir napilapnak adott interjú során, minden nap elfogyaszt legalább egy pohár, de olykor egy egész üveg bort is.

Amikor a fél ország éhezik,

neki és az őt kiszolgáló és kényeztető garnitúrának a bortermelés fontosabb, mint például a haszonnövény-termesztés vagy akár a sertés- és szarvasmarhatenyésztés serkentése.

Akárhogy is, a Szerbiai Szőlészeti és Borászati Szövetség, amely kevesebb mint egy éve alakult, máris zsíros támogatáshoz jutott.

És ez persze csak a kezdet. Ana Brnabić kormányfő még az év elején egy borászati ünnepségen bejelentette:

a következő tíz évben az állam 300 millió eurót fektet a bortermelésbe.

Azon a rendezvényen többek között jelen volt Danilo Vučić, a szerb elnök fia is.

Mi több, most, hogy a Szerbiai Szőlészeti és Borászati Szövetség a lehető legnagyobb támogatásban részesült, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter mellett ifj. Vučić is megjelent a szövetség összejövetelén.

Eddig senki sem derítette ki, milyen minősítésben vett részt, de aligha lenne meglepő, ha rövidesen funkciót kapna, mint “borszakértő”.

Emlékeztetőül: a szerb elnök nemrég azt mondta, hogy a fia “550 euróért dolgozik egy boltban, ahol többnyire ládákat cipel”.

Könnyen lehet, hogy a kétkezi melónak vége. Jöhet a kifinomultabb tevékenység a borpincék hűvösében.

(pistaljka.rs nyomán)

A képen: a borászok és a miniszter; felismeri-e a “trónörökös” Danilót?

Hasonló bejegyzések