Kiemelt Világunk 

Koronavírus: Hiába nőnek az esetszámok, ez még nem a második hullám

Ez még távolról sem a koronavírus második hulláma, még mindig az elsőtől szenved a világ – idézi a Portfolio.hu az Economist írását.

A koronavírus szinte minden országban a világon jelen van már. Néhány ország nagyobb sikerrel fékezte meg a terjedést, míg mások (Latin-Amerika, Dél-Ázsia) leginkább alulmaradtak ebben.

Az Egyesült Államok esetében pedig fennáll a veszélye annak, hogy elveszíti az ország a koronavírus feletti uralmát.

A 84 országra kiterjedő vizsgálat szerint minden felderített esetre jut 12 felderítetlen koronavírusos-eset és miközben két koronavírussal összefüggő halálesetet regisztrálnak, addig egy harmadikat tévesen más okkal hozzák összefüggésbe. Mindenféle egészégügyi áttörés nélkül 2021 tavaszára a teljes regisztrált esetszám elérheti a 200-600 millió főt és az előrejelzés szerint 1,4-3,7 millió halott lehet.

Jó hír ugyanakkor, hogy az epidemiológusok már értik, hogyan lehet megfékezni a Covid-19 járványt. A szegények, idősebbek és előzmény betegséggel rendelkező emberek kiszolgáltatottabbak.

Több lehetséges taktikával lehet feltartóztatni sikeresen a járványt: az emberek szokásainak, magatartásának megváltoztatásával, teszteléssel, kontaktkutatással és izolációval. Ha ezek nem válnak be, akkor jöhet a lezárás, erőteljesebb korlátozások.

(napi.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések