Kiemelt Szerbia 

Az ilyen jelenségek beárnyékolják a tüntetéseket: A szélsőséges Obraz tagjai is megjelentek

A szerbiai és délvidéki rezsimellenes demonstrációk sajnos egyelőre nem tűnnek elég kiforrottnak és hatékonynak.

A fenti megállapítás elsősorban a belgrádi tiltakozásokra vonatkozik, amelyek legnagyobb súllyal bírnak, hiszen a végén minden ott dől el.

Persze a Vučić-ellenes megmozdulások mindenképpen üdvözlendők, hiszen a mostani társadalmi légkör egyre elviselhetetlenebb.

Senki sem számíthatott arra, hogy a spontán tüntetések tökéletesek lesznek. Nem meglepő, hogy a szervezettség, logisztika és vezéregyéniség(ek) nélküli demonstrációk során felbukkantak különböző ideológiai alapú csoportok, amelyek között békésebb és agresszívebb opciók is megfigyelhetők.

Ami viszont egyértelműen árthat a tiltakozások arculatának és megítélésének: az olyan végképp szélsőséges formációk részvétele, mint amilyen pl. az Obraz (Tisztesség) nevű szervezet.

Tulajdonképpen betiltott szervezetről van szó, amelynek a tevékenységére 2012-ben (tehát a haladók hatalomátvétele előtt) tettek pontot a hivatalos szervek.

Tagjai azonban utána is működtek-működnek.

Elnökét, Mladen Obradovićot 2014-ben négy hónapig tartó ún. házi börtönre ítélték faji alapú türelmetlenség szítása miatt.

A napokban lezajlott belgrádi tüntetéseken több forrás szerint egyebek között pont az Obraz tagjai követtek el kisebb-nagyobb öncélú rombolást, amivel ártottak a demonstrációk összképének.

(Alapinformáció: blic.rs, fotó: srbijadanas.com)

Hasonló bejegyzések