Délvidék Kiemelt 

Megrendítő levél: “Az egészségház vezetősége megvonta a dializált vesebetegektől a megfelelő minőségű táplálékot!”

Halmozódnak a topolyai egészségház vezetősége elleni súlyos állítások. Egyre több levél és információ érkezik a szerkesztőségünk címére, amelyekben a polgárok nem kis felháborodással és aggodalommal számolnak be a szerintük vérlázító, úgyszólván “rémregénybe illő” állapotokra. A megtorlástól való félelem miatt érthetően nem vállalják a nevüket.

Az alábbiakban következik egy levél, amely egy jóérzésű embert sem hagyhat hidegen.

“Szeretnék reagálni az egyik cikkükre, amely az egészségházzal kapcsolatosan jelent meg, azt hiszem, augusztus 4-én, kedden. Idézek a cikkből: ” Megpróbálunk bízni benne, hogy ez talán mégsem teljesen fedi a valóságot, mert ha tényleg a páciensék étkeztetésén garasoskodnak, arra nem lehet megfelelően kemény szavakat találni…”

Sajnos fedi a valóságot. Hogy a szülészeten milyen az étel minősége, nem tudhatom biztosan, de hallottam, hogy az erre a célra szánt összeget megnyirbálták.

Ugyanakkor a tűz közelében levő ismerőseim megerősítették:

a dializált vesebetegek táplálkozására fordított pénzeszközök már olyannyira csökkentek, hogy azokból korántsem lehet biztosítani az ételadagok megfelelő összetételét és minőségét.

A veseelégtelenségben szenvedők egyesületének elnöke írásban fordult az igazgatónőhöz, ahol részletesen és szakszerűen elmagyarázta az uzsonna (reggeli) jelentőségét a páciensek számára. A beteg szervezetéből ugyanis kidializálódnak bizonyos létfonosságú elemek, amiket dialízis útján pótolni kell. Ezeknek egy részét a táplálékkal kell (kellene) pótolni. Ha ez elmarad (márpedig elmarad!), az a pillanatnyi állapotukat, illetve hosszú távon az egészségüket kedvezőtlenül befolyásolja, komoly mértékben károsítja.

Az említett egyesület elnökének levele után sem javult a helyzet.

Házon belül is nagyon rossz a kommunikáció, tehát nem csak kifele tagadják meg a válaszokat.

Nincs kihez fordulni segítségért, ha gond van. Akik akarnak és tudnak is dolgozni, azoknak sokszor szinte ellehetetlenítik a minőségi munka elvégzését. Vannak, akik nem is törekednek a jobb munkára, mert már belefáradtak, sőt akadnak, akiket nem is volt, aki megtanítson, vagy egyszerűen sajnálatos a hozzáállásuk.

Valamikor jó szakemberek minőségi munkát végeztek ebben az intézményben, de ma már…

Sok esetben önhibájukon kívül is nagyon rossz irányba változnak a dolgok.

A mostani állapot egyszerűen tarthatatlan.  

(fotó: vojvodina.cafe)

Képünk csak illusztráció

Hasonló bejegyzések