Kiemelt Szerbia 

Vučić a kínai módszert alkalmazná a polgárok követésére: több mint nyolcezer arcfelismerő kamerát helyezne üzembe

Kína már korábban belekezdett egy hasonló projektbe, amely arról szól, hogy kamerák segítségével szinte behálózzák a városokat, ellenőrizve ezzel a polgárok tevékenységét, sőt osztályozza őket, majd az „eredmények” tükrében szankcionálják, vagy éppenséggel megjutalmazzák a rendszerhez hű polgárokat (ez utóbbi kevésbé valószínű – a szerk. megjegyzése).

Talán éppen erre gondolt a haladók első embere is. A belügyi szervek birtokában van ugyanis egy dokument, amely hivatalosan is tartalmazza, hogy a rendszer keretében 8100 térfigyelő kamerát kíván beüzemelni.

Ugyanakkor a belügy nem nyilatkozott arról, hogy jelenleg alkalmaz-e biometrikus (ez esetben arcfelismerő) szoftverrel rendelkező Huawei típusú kamerákat. Ezt a közérdekű információ biztosának véleményét továbbítva közölte a srbin.info portál.

A biztos aláhúzta, hogy a hatósági szervek törvényeinek rendelkezései nem határozza meg, milyen esetekben használhatóak fel a biometrikus adatok, így a rendőrségnek nincs is jogi alapja erre.  

A belügyi szervek egyébként 2500 utcai, 3500 mobilkamerát vásárolt, ezenkívül 600 autóba szerelhetőt és 1500-at, amelyeket a rendőrök a testükön, azaz az egyenruhájukon viselnek.

Szemmel látható tehát, hogy

Vučić igyekszik a kínai mintát követni, annak ellenére, hogy ilyen módszert a nyugati államok is alkalmaznak, de megkockáztatjuk, hogy egészen más céllal, mint a haladó kormány.

(srbin.info nyomán)  

Hasonló bejegyzések