Kiemelt Világunk 

Minden eddiginél hevesebb tünetések Minszkben, de a különleges alakulatok ezúttal nem szálltak szembe a polgárokkal, leengedték pajzsaikat

Nem csillapodnak a tüntetések Belaruszban, ahol az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko vasárnapi, hivatalosan 80 százalék feletti győzelme ellen minden korábbinál nagyobb tiltakozási hullám indult.

A hivatalos adatok szerint is 6700-ra nőtt az őrizetbe vettek száma, a tiltakozások országszerte folynak a rendőrség és a speciális egységek bevetése ellenére.

Egyes beszámolók szerint tegnap minden eddiginél nagyobb tömeg tüntetett a fehérorosz fővárosban Aljakszandr Lukasenka elnök állítólagos választási győzelme ellen.

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3421/34219/342199/34219927_1d11b14330dff6865e95ca445a7bf7fe_wm.jpg

A kormány székházához több ezren vonultak, a minszki Függetlenség tere megtelt. Az épület védelmére kivezényelt különleges alakulat most nem támadt a békésen tüntető tömegre, miután megkérték az embereket, hogy kellő távolságot tartsanak az épülettől, leengedték pajzsaikat.

Ezt a gesztust üdvrivalgás fogadta, többen az egyenruhásokhoz szaladtak, hogy megöleljék őket.

Lukasenka helyzete nem jó, de uniós szankciókat nehéz lesz kivetni, mert Orbán Viktor már korábban kiállt ellenük.

Orbán Viktor miniszterelnök két hónapja, június elején járt Minszkben, ahol találkozott Aljakszandr Lukasenkával.

Orbán elmondta, Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehérorosz-országgal szembeni szankciókat.

(Magyar média nyomán)

Hasonló bejegyzések