Egyéb Kiemelt 

Hogyan válasszunk gyerekülést?

Amikor egy családot igazán nagy öröm ér, hiszen újabb taggal bővül, akkor sokan még nem is gondolnak arra, micsoda szervezési feladat vár rájuk. A párok első gyerekének születése az életüket számtalan ponton változtatja meg, melyek között ott a közlekedés is. Cikkünkben a megfelelő gyerekülések kiválasztásáról lesz szó.

Az, hogy semmi sem lesz már ugyanaz, nem költői túlzás. Megváltozik a felkelés, lefekvés, sokaknál az idő érzékelése is, átalakulnak szokásaink és prioritásaink. Míg korábban a pontosság, vagy éppen a megfelelő megjelenés voltak számunkra fontosak, egy gyerek érkezésével ez jobbára átrendeződik a “legalább ott vagyok” és “mindegy mi van rajtam – apropó, a gyereken van ruha?” irányába.

Akik korábban szerettek gyorsan vezetni, a kisbabára való tekintettel körültekintőbb, biztonságosabb sofőrökké válnak. A régi sportkocsis álmok helyett a legjobb törésteszt kerül középpontba, és bizony bekerül az autóba egy gyerekülés is.

A választás szempontja

Az utazással kapcsolatos főszabály, hogy 150 centiméter alatti magasságú gyermek autóban csak testméretéhez és testsúlyához igazodó gyerekbiztonsági rendszerben rögzítve utaztatható.

  • Igazodjon a testmérethez és testsúlyhoz: ez az egyik legfontosabb szempont, hiszen a gyermekek – különösen kisbaba korukban – nem lötyöghetnek a székben. Ennek kockázata, hogy a baba feje akár már egy kisebb ütközés vagy rázósabb manőver következtében is túlzottan nekiütődik a széknek, ami sérülést okozhat. Ha a gyermek méretéhez képest a szék jóval nagyobb, egy hosszabb tekergést követően akár ki is eshet belőle, amit mindenképpen célszerű elkerülni.
  • Igazodjon az autónk típusához: Vannak kifejezetten az adott autótípushoz, márkához gyártott darabok, míg a legnépszerűbb székek inkább univerzálisak. Ugyanakkor érdemes körültekintően utánanéznünk, mert lehet, hogy a csodaszép kivitelű kedvencünk nem fog beférni az ajtón vagy éppen nehézkes az elhelyezése a hátsó ülésünkön. Kiemeljük, hogy ezen a területen is fontosabb a biztonság, mint a design.
  • Szabvány: Bármely gyerekülés teszt megerősíti, hogy olyan ülésekkel, amelyek az Európai Unió által meghatározott alapvető kritériumoknak sem felelnek meg, nem érdemes kockáztatnunk. Ha az ülés csomagolásán (vagy internetes oldalán) látjuk az ECE R44/04, valamint ECE R129 feliratokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk a legjobb “kezekben van”.

Ha pedig gyerekülést vásárolna, a fenti kritériumok alapján bátran nézzen körül a Rankito.hu weboldalán!

A fotó forrása:

Halfpoint / Shutterstock.com

Hasonló bejegyzések