Kiemelt Világunk 

Orosz mérgezés-botrány: A visegrádi országok nemzetközi vizsgálatot sürgetnek

Közleményt adtak ki a visegrádi országok, vagyis Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország miniszterelnökei. A szöveg, ami a lengyel kormány honlapján jelent meg, elítéli Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista megmérgezését, és nemzetközi vizsgálatot sürget Oroszországgal szemben.

„A V4-ek egyértelműen elítélik az első számú orosz ellenzéki vezető ellen elkövetett gyilkossági kísérletet. A közvélemény Oroszországban és máshol is azt követeli, hogy átlátható és alapos vizsgálat azonosítsa a valódi elkövetőket és szándékaikat. Tragikus történelmi tapasztalataik miatt a V4-ek különösen érzékenyek minden olyan esetre, amikor politikai ellenfeleket próbálnak elhallgattatni” – olvasható többek között a közleményben, amely

felszólítja az orosz hatóságokat, hogy indítsanak alapos nyomozást, ami az elkövetők megbüntetésével fog végződni, mert Alekszej Navalnij katonai idegméreggel való megmérgezése nem maradhat a nemzetközi közösség válasza nélkül.

Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust két nappal később Berlinbe szállították gyógykezelésre. Hétfőn jelentették be, hogy jelentősen javult az egészségi állapota, ezért felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről.

Az orosz orvosok még azt is tagadják, hogy megmérgezték volna, de a német vizsgálatok kimutatták a szovjet korszak hírhedt idegmérgének a jelenlétét a szervezetében.

(444.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések