Kiemelt Világunk 

Meghalt a háborús bűnös Momčilo Krajišnik – elvitte a koronavírus

Belehalt a koronavírusba Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić egykori jobbkeze, aki két hétig volt lélegeztetőgépen.

Krajišnik a boszniai szerb parlament elnöke volt az 1992-1995-ös boszniai háború idején, s tagja volt a boszniai szerb államalakulat, a boszniai Szerb Köztársaság elnökségének. A daytoni béketárgyalásokon ő volt a boszniai szerbek legmagasabb szintű képviselője.

Krajišnikra – akinek neve a legfőbb szerb háborús bűnösök, Radovan Karadžić, Ratko Mladić és Slobodan Milošević neve mellett volt található – 2006 szeptemberében 27 év börtönbüntetést szabott ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék, amit 2009-ben 20 évre csökkentett, így Krajišnik már 2013-ban szabadlábra került, mert letöltötte büntetésének kétharmadát.

Az egykori boszniai szerb politikust a 200 ezer halálos áldozatot követelő 1992-1995-ös boszniai háború idején egyebek között elkövetett népirtásban való részvétellel, emberiesség elleni bűnökkel és háborús szokások megsértésével vádolták.  Az ügyészek érvelése szerint „az általa képviselt politika a második világháború óta példa nélkül álló tömeges méretű bűncselekményekben valósult meg”.

Hasonló bejegyzések