Kiemelt Világunk 

Már megint Kína: Szökevény baktérium fertőz az országban

Több ezer személy kapott bakteriális fertőzést Kínában, a tesztjeik pozitívak lettek – adta hírül a CNN.

A fertőzés még tavaly kezdődött, amikor egy gyógyszeripari üzemben szivárgás történt. Lancsou város egészségügyi bizottsága elismerte, hogy eddig 3245 személy tesztje lett pozitív a brucellózisra.

További 1401 személy előzetes eredménye pozitív. Eddig csaknem 22 ezer embert teszteltek le a 2,9 millió lakosú városban, egyelőre nem jelentettek halálos áldozatot.

A fertőzés ritkán terjed emberről emberre, gyakoribb, hogy szennyezett tej vagy étel terjeszti a baktériumot. Ebben az esetben gáz formájában fertőzte meg a dolgozókat. A feltételezések szerint július végén vagy augusztusban kaphatták el a fertőzést.

Egy hónappal a fertőzés után vizsgálatot indítottak, de csak idén januárban hívták vissza a készítményeket.

A betegség, amely máltai láz néven ismert Európában, alattomos, mert a kezdeti tünetei olyan enyhék, hogy könnyedén legyint rá az ember. A beteg hetekig csak étvágytalanságot, verejtékezést, fejfájást, hullámzó, újra meg újra visszatérő lázat érez. A betegség évekig is fennállhat, idővel megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, a lép, ritkábban a máj is.

A kór Európában és az Egyesült Államokban is jól ismert. Kontinensünkön legutóbb 2008-ban, Boszniában tört ki nagyobb járvány.

(Index nyomán)

Hasonló bejegyzések