Egyéb 

Hogyan csökkenthetjük télen a fűtés költségeit?

Megérkezett az ősz, vele együtt kezdetét vette a fűtés szezon is. Azért, hogy a fűtésszámla ne szálljon el az egekbe, érdemes pár trükköt alkalmazni, és időben felkészülni a hidegebb időkre.

Egyrészt magával a fűtés beállításával is tudunk spórolni. Az a legideálisabb, ha az egyes helyiségekbe külön-külön tudjuk szabályozni a hőfokot, hiszen egyetlen fok csökkenéssel akár 6%-kal is csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat.

A gyakran használt helyiségekben érdemes kicsit magasabb, úgy 24 fok körüli hőmérsékletet tartani, míg a kevésbé használt helyiségekben 18-22 fok az ideális.

Az is érdekes kérdés, hogy lehet-e azzal spórolni, ha folyamatosan állítgatjuk a termosztátot, ha elmegyünk otthonról, vagy az állandó hőmérséklet a jó megoldás. A vélemények ebben a tekintetben nagyon eltérőek. Ez a kérdés attól is függ, mennyit tartózkodunk a lakásban.

Ha keveset, akkor érdemes csak akkor magasabbra állítani, ha otthon tartózkodunk, de ha csak a boltba szaladunk el akkor felesleges állítgatni a termosztátot. A termosztát beállításával egyébként az okos otthon rendszerekkel igazán sokat lehet spórolni.

A jó szigetelés a siker titka 

Ahhoz azonban, hogy valóban spórolni tudjunk a fűtésszámlán, elengedhetetlen a jó szigetelés. Egyrészt a falak szigetelésének kell megfelelőnek lennie, hogy ne távozzon túl sok hő a falakon keresztül. Manapság már rengeteg lehetőség van utólagosan is szigetelni a házak falát, a pincét vagy a tetőteret.

Az egyik legmodernebb megoldás a fújható purhab szigetelés, de számos más lehetőség is a rendelkezésünkre áll. A legtöbb otthon hazánkban nincs megfelelően szigetelve, pedig a jó szigeteléssel látványosan csökkenthetjük a fűtésszámlát.

De nem csak a falakra kell gondolnunk, hanem a nyílászárókra is. Hiába vannak a falak megfelelően kezelve, ha az ablak résein ki-be jár a hideg. Persze nem feltétlen kell a komplett ablakcserében gondolkodni, hiszen van lehetőség csak a szigetelés javítására az ablakok esetében is.

Természetesen, ha erre nincs lehetőség, van már nem éri meg, akkor ne halogassuk az ablakcserét, mert a rosszul szigetelő ablak igenis meg fog látszani a számlákon.

Hasonló bejegyzések