Délvidék Kiemelt 

Ki vállalja a politikai, jogi és erkölcsi felelősséget az adai híd állapota miatt?

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége felteszi a kérdést Igor Mirovićnak a Tartományi Kormány elnökének ki vállalja a politikai, jogi és erkölcsi felelősséget az adai híd állapota miatt és a politikai játszmák miatt jelentkező többletköltségekért?

Ő személyesen, vagy Ada Község elnöke Bilicki Zoltán?

Szeptember elején a Tartományi Kormány távozófélben lévő elnöke Igor Mirović Adán járt és ez alkalommal kijelentette:

“Ez ( a híd – szerz.megj.) az egyike a be nem fejezett és elsikkasztott projektumoknak amit ránk hagyott az előző kormány. Itt kiépítjük és felújítjuk a hídra vezető utakat, valamint kivitelezzük a szükséges munkálatokat ami miatt a híd befejezetlenül áll 2010 óta. Elvárásaim szerint a híd november végéig üzemképes lesz.”

Egyesek erre azt mondanák nem hallottunk tőle semmi újat mert a párt, amelyet Igor Mirović képvisel már nyolc éve hatalmon van és mást sem csinál csak hátrafelé mutogat és másokra hárítja a felelősséget saját kudarcaik miatt.

Csakhogy, most a kijelentését annak a Bilicki Zoltánnak a jelenlétében tette meg, aki mint tudjuk szerves része volt annak a hatalmi struktúrának, amelyet Mirovic sikkasztással vádolt.

Mint ismeretes, miután a Szerb Haladó Párt átvette a hatalmat köztársasági szinten Bilicki Zoltánt (DS párti káderként) letartóztatták Ürményi Ferenc (akkor már SNS káder) volt községi elnökkel együtt éppen a híd építésére szánt eszközök elsikkasztásának vádjával.

Egy hónap után Bilicki Zoltán elhagyta a DS-t és az SNS – nél bukkant fel. Azóta – legalábbis a közvélemény előtt – erről az ügyről nem lehetett hallani.

Ezt követően Bilicki Zoltán a SNS színeiben és hathatós támogatásával ismét községi elnök lett, míg Ürményi Ferencet beválasztották a községi tanácsba.

Ezen tények tudatában kérdezzük Igor Mirovićtól, hogy akkor amikor az előző tartományi kormány be nem fejezett és elsikkasztott projektumjairól beszélt akkor valójában Ada Község elnökét vádolta-e sikkasztással a nagy nyilvánosság előtt és bejelentette politikai “kilövetését” vagy csak megfeledkezett arról kinek a jelenlétében nyilatkozik és úgy gondolta, hogy a valamikori “sárga lopók” – ahogyan ők hívták őket – átállásával nyugodtan mutogathat másra és szórhatja populista szólamait?

Ennek kapcsán a VMDK azt is szeretné megtudni Igor Mirovićtól mit tett a mostani tartományi adminisztráció annak ügyében, hogy meglegyen a politikai, jogi és erkölcsi felelőse azokért a sikkasztásokért?

Hiszen a tartományi költségvetésből két milliárd dinárt fizettek ki a híd építésére, majd most további 140 millió dinárt a híd és a hídra vezető utak tatarozásáért.

Ugyanis, a jelenlegi munkálatok világosan kimutatták milyen pocsék munkát végeztek az előző alkalommal, amire valakik kiadták az ideiglenes működési engedélyt, az építéseket felügyelő szerv pedig elfogadta azokat és jóváhagyta az eszközök kifizetését, majd egy hónapra rá, az ideiglenes engedély lejártával mindenki a saját felelősségére közlekedhetett.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége ezért felteszi a kérdést Igor Mirovićnak a Tartományi Kormány elnökének ki vállalja a politikai, jogi és erkölcsi felelősséget az adai híd állapota miatt és a politikai játszmák miatt jelentkező többletköltségekért? Ő személyesen, vagy Ada Község elnöke Bilicki Zoltán?

A VMDK közleménye

2020.10.16.

Hasonló bejegyzések