Kiemelt Világunk 

Megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek?

Több mint 50 millió euróba kerülő emberkísérlet – röviden így lehetne jellemezni a szlovák kormány döntését, mely szerint a 10 éven aluli gyerekek kivételével néhány héten belül az ország teljes lakosságát tesztelik koronavírusra.

A bejelentés nemcsak Szlovákiában, hanem a világban is azonnal a figyelem középpontjába került, hiszen Kína kivételével eddig ekkora tömeges tesztelést soha sehol nem végeztek.

A reakciók azonban nem csak pozitívak: néhányan a szervezés körüli káoszt, mások a kormány folyamatosan változó kommunikációját bírálják, és az sem okozott osztatlan sikert, hogy a hatóságok nem a szakértők által legmegbízhatóbb PCR-teszteket, hanem antigénalapú gyorsteszteket fogják használni.

„Két lehetősége van Szlovákiának a jelenlegi járványügyi helyzetben: vagy az egész országra kiterjedő teljes lezárás, vagy teszünk valamit, amivel ezt elkerülhetjük”

– érvelt Matovič a tesztelés mellett szerdai kormányülés után.

A részvétel az első hírekkel szemben önkéntes lesz, már amennyire annak lehet hívni, hiszen aki nem megy el, arra 10 nap kötelező otthoni karantén vár, ráadásul betegszabadság és táppénz sem jár erre az időre. És aki megsérti az előírt karantént, azt 1650 euróra (600 ezer forintra) is büntethetik.

A tesztelést végzők óránként hét eurót (2500 forint) kapnak alapként, ehhez a mintavételezőknek még 20 eurós (7300 forintos) „kockázati pótdíj” jár minden egyes pozitív teszteredmény után.

Mivel Szlovákiában az összes állampolgárt antigénalapú teszttel vizsgálják meg, fennáll a veszélye, hogy nagyon sok fals negatív eredmény születik majd, és akár több tízezer ember is azzal a tudattal járkálhat majd az utcán, hogy semmi baja, pedig csak nem mutatta ki a teszt, hogy fertőzött.

(hvg.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések