Egyéb 

A nehéz pillanatok szülik a nagy beszédeket

2020 novemberében nehéz pillanatokat élünk, egyre terjedő vírus, sok válságos állapotban levő beteg, újra kijárási korlátozás, bezárt üzlethelyiségek és bizonytalan gazdaság. Ha messzebbről tekintünk a történelem ezüstfonalára, akkor viszont az látható, hogy a nehéz pillanatok nem újak az emberi faj történelmében, hiszen ott voltak szorosan mellettünk a múltban is. Egy, az evolúcióból eredeztethető tulajdonsága az emberi fajnak, hogy közös ellenség ellen nagyon jól össze tudunk fogni. A cikk visszafejti, hogy biológialag miért van szükségünk összefogásra és miért képes egy felkészült szónok ennek a kialakítására.

Az alábbi körforgás nagyon jól szemlélteti a helyzetet, hogy milyen körforgásban vagyunk:

A “nehéz idők erős embereket kovácsolnak” rész ahol jóra fordul minden. Ez az összekovácsolás azt is szemléletesen kifejezi, hogy nem egyénekről beszélünk, hanem közösségekről.

Az erős emberek összefogásának az egyik fő mozgatórugója a történelemben egy-egy méltán híres beszéd volt, amelyek elmondásával a szónokok beszámoltak a nehézségekről és kiút ígéretével bíztatták az embereket. Kossuth Lajos nemzeti önvédelemre való felhívás szónoklatai vagy Martin Luther King Jr. “Van egy álmom” beszéde a nemzetek történelmének legemlékezetesebb pillanati közé tartoznak.

Egy erős mondandóval rendelkező retorikai beszéd biológiailag is képes “felemelni” a nehézségek miatt térdre kényszerített hallgatóságát.

Simon Sinek a Jó vezetők esznek utoljára könyvében van egy tekintélyes rész, amely azt ismerteti, hogy az emberek viselkedését milyen jutalmazó vegyületek irányítják. Ezek között vannak:

  • Önálló vegyületek, például az endorfin testmozgás közben, a dopamin pedig a célok felé haladás alatt termelődik.
  • És társas vegyületek közül a szeratocin a büszkeség érzése alatt, az oxitocin pedig a szeretet érzésénél érezteti a hatását.

A közös bennük, hogy erővel, hittel és eufórikus érzéssel töltik el az embereket. Ez pontosan az amire az ilyen helyzetekben szükségünk van és az, amit a kommunikáció, vagy annak királykategóriája, az emberek előtti beszéd (hacsak egy hívás vagy videókonferencia alatt is) el tud érni.

Ahogy a történelem és biológia is szemlélteti, a kommunikációval képesek lehetünk még a 2020 nehézségeit is némileg feledtetni. Fedezzük fel a saját karizmánkat, kommunikáljunk és a szó erejével is segítsünk, ahol tudunk.

Hasonló bejegyzések