Délvidék Kiemelt 

Egy hungarofób szerb mozgalom attól retteg, hogy a VMSZ, a Fidesz és a haladók közösen “szakítják el” Délvidéket Szerbiától!

Néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki az agyalágyultabb és ellenszenvesebb: a szerb rezsim vagy egyes ellenzéki pártok.

A Fordulatért Mozgalom, amely az úgynevezett Egyesült Ellenzékhez tartozik, nem ért egyet a VMSZ és a Szerb Haladó Párt koalíciós megállapodásának azon részével, amely a “fejlesztési alrégiók területére” vonatkozik.

A kifogásolt szakaszban az áll, hogy “a fejlesztési alrégiók területe (amelyek létrehozását a Regionális fejlesztésről szóló törvény irányozza elő), összhangba kerül a földrajzi, infrasrukturális és gazdasági körülményekkel, azaz Ada, Magyarkanizsa és Zenta egységes fejlesztési alrégiót fog alkotni Szabadkával, Kishegyessel és Topolyával, a közigazgatási körzetek jelenlegi határainak érintése nélkül”.

A Fordulatért Mozgalom úgy véli,

“a fenti szakasz nem más, mint a VMSZ és Orbán Viktor határrevízióra irányuló szándékának megvalósítása.”

Az említett mozgalom külön kiemeli, hogy az egységes alrégió kialakítása a magyar állampolgársággal rendelkező magyar többségű lakossággal hozzájárulna “a magyar nacionalisták és szakadárok céljához: a 64 vármegye visszaállításához”. 

Az aggódó szerbek hozzáfűzik: “egyértelmű, hogy

ez az alrégió képezné az egyik vármegyét, mint a magyar nacionalisták által elképzelt Nagy-Magyarország részét”.

Így folytatják: “a megállapodás fő célja, hogy Vučić továbbra is Orbán támogatását élvezze hatalmának megtartása céljából.”

A Fordulatért Mozgalom szerint “a VMSZ és a haladók megállapodása komoly feszültségekhez vezethet Vajdaságban, felboríthatja Szerbia területi integritását, sőt, új konfliktusokat idézhet elő a volt Jugoszlávia területén.”

A szerb pártok jó részére – így a fenti mozgalomra is – jellemző, hogy borzong magától a gondolattól, hogy Délvidék esetleg visszakerülhet oda, ahol a helye.

Sajnos addig, amíg a mostani szerbiai és magyarországi politikai szereplők irányítják, befolyásolják Délvidék sorsát, az említett páni félelem alaptalan.

Mi több: a VMSZ és a haladók együtt ünneplik “Vajdaság napját”, vagyis Délvidék Magyarországtól való elcsatolásának évfordulóját, a Fidesz pedig ezt közömbösen szemléli.

A délvidéki magyarság ugyanakkor még a kulturális autonómiára sem számíthat. A területiről pedig csak álmodhat.

Sok időre és teljesen új politikai garnitúrára lesz szükség ahhoz, hogy az indokolt és igazságos határmódosítás megvalósuljon.

(Alapinformáció: direktno.rs, fotó: infostart.hu)

Hasonló bejegyzések