Kiemelt Szerbia 

Meghalt Irinej szerb pátriárka, a Szerb Pravoszláv Egyház vezetője

Elhunyt Irinej pátriárka, a Szerb Pravoszláv  Egyház vezetője a karaburmai Covid-kórházban, ahol koronavírus miatt kezelték – írja a Blic. A szerb egyházfő halálhírét megerősítette a Szerb Pravoszláv Egyház.

Irinej (Gavrilović) pátriárka a Čačak melleti Vidovóban született 1930-ban. A gimnáziumot Čačakon végezte, a papi középiskolát Prizrenben, a belgrádi egyházi egyetemen diplomázott 1959-ben, majd Athénban részesült posztgraduális képzésben. A 60-as években egykori iskolájában, a prizreni papi szemináriumban volt tanár, később az intézmény igazgatója is. Egy darabig a montenegrói Ostrog kolostor szerzetesi iskolájának a vezetője volt. 1975 júniusa óta állt a niši püspökség élén. Többször megválasztották a Szent Szinódus – az egyházon belüli legfőbb döntéshozó szerv – tagjának. 2010 januárjában lett a  Szerb Pravoszláv Egyház új vezetője.

Ahogy korábban megírtuk, Irinej szerb pátriárka  vezette a koronavírusban elhunyt  Amfilohije Radović püspök temetési szertartását a podgoricai pravoszláv székesegyházban. A temetési szertartáson megjelent hatalmas tömeg nem tartotta be az előírt intézkedéseket, sőt mi több, durván megszegte a járványügyi szabályokat.

Néhány nappal a temetés után  Irinej pátriárka koronatesztje is pozitív lett, amit követően kórházi karanténba került.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) által megosztott bejegyzés

Hasonló bejegyzések