Kiemelt Szerbia 

VIDEÓ: Itt tart a szerb politika – Nézze meg Dodik “agymenését” 

A boszniai szerbek politikai vezetése csúcsán jó ideje Milorad Dodik, a Független Szociáldemokraták Szövetségének elnöke  ül, aki 2006-óta a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke is. Ez idő alatt jóban volt mindig a belgrádi hatalommal, üljenek ott épp a demokraták vagy épp a haladók, de remek kapcsolatai vannak Budapesten is.

Azonban a folyamatos botrányok miatt a politikus hatalma egyre inkább megingott, minden törekvése ellenére is, így például a szerbek boszniai fővárosában a legutóbbi választásokon a Banja Luka-i választók nem kértek belőle, amely valódi kudarc volt a politikus és pártja számára.

A választások és a boszniai szerb politikum helyzete lett volna a témája az N1 TV műsorának is, ahol Dodikot a voksolás eredményeiről és a politikus körüli botrányokról is szerettek volna kérdezni Emela Burdžović Slipičević műsorvezető. Az interjú azonban nem várt “anomáliába” fulladt, Milorad Dodik ugyanis a kellemetlen kérdések elől elbújva 5 percen át mindenre ugyanazt a választ adta, miszerint: “Mi győztünk 45 Bosznia hercegovinai községben, 42 községben a Szerb Köztársaságban és 5 városban a Szerb Köztársaságban”.

 

Az, hogy mekkora baj van a szerb politikai közszereplőkben viselkedés kultúrájában, a politikusok moralitása és a közbeszéd milyen szinten balkanizálódot el, arra talán legjobb példa Dodik N1-es szereplése. Amely amennyire komikus, épp annyira nevezhető tragikusnak is. 

Dodik remek viszonyban van a szerb politikummal és Vučićékkal, sőt a megbukás szélén táncoló politikust a fideszesek is igen kedvelik, több alkalommal találkozott már magyar politikusokkal, így például Orbán Viktorra is számos alkalommal tárgyalt már, leginkább befektetési és üzleti ügyekről.

Dodik nevéhez egyébként számtalan bárány fűződik, legutóbb például mítosznak nevezte a srebrenicai mészárlásokat, de a szájára vette ő már a délvidéki magyarokat is, amikor Koszovó kapcsán riogatott a szandzsáki bosnyákok és a délvidéki magyarok elszakadási szándékával.

A Banja Luka-i bukása után (másik nyilvános nyilatkozatában) konkrétan megfenyegette a várost, mondván: “Majd meglátjuk miből finanszírozza magát ezután a település (…) vannak más városok is, ahova kellhet a pénz” majd hozzátette, hogy nagy hibát követtek el a helyi szerbek, amikor nem az ő pártjára és rá szavaztak.

Hasonló bejegyzések