Kiemelt Szerbia 

Rendkívüli helyzet Magyarkanizsán is

Rendkívüli helyzetet hirdettek Magyarkanizsa község teljes területére. A Nagykikindai Közegészségügyi Intézet utolsó jelentése alapján Magyarkanizsa községben jelenleg 78 aktív fertőzött van, és a fertőzöttek száma növekvő tendenciát mutat.

Magyarkanizsa község területén a következő intézkedések vannak érvényben a COVID-19 fertőző betegség terjedésének megelőzése céljából:

 1. December 1-ig a boltok és egyéb kiskereskedelmi létesítmények nem dolgozhatnak 21.00 és 05.00 óra között. Ez a korlátozás nem vonatkozik a gyógyszertárakra, a benzinkutak üzemanyag forgalmazói tevékenységére és az élelmiszereket kiszállító vendéglátóhelyekre.
 2. December 15-ig a vendéglátóipari létesítmények (éttermek, kávézók, bárok, klubok és hasonlók), a bevásárlóközpontok, a színházak, mozik és egyéb kulturális intézmények, valamit a speciális és klasszikus szerencsejátékok szervezői nem dolgozhatnak 18.00 és 05.00 óra között.
 3. A nyilvános helyek zárt terében való tartózkodás során kötelező a védőmaszk viselése, valamint a nem egy háztartásban élő két személy közti másfél méteres távolságtartás, azaz annak betartása, hogy minden 4m²-en egy személy tartózkodhat. Szabadtéren kötelező a védőmaszk használata minden olyan esetben, amikor nem lehet betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot (boltok és gyógyszertárak előtt, az autóbusz és más megállókban, stb.). A védőmaszk viselése kötelező a piacokon a piacok munkaidejében és ez érvényes a vásárlókra és az eladókra egyaránt.
 4. Tilos a nyilvános gyülekezés egyszerre több mint 5 ember számára bel- és kültéren egyaránt, amennyiben nem biztosítható a 1,5 méteres személyközi távolságtartás és a megfelelő személyes védekezés. Ezen intézkedés alól kivételt képeznek a jogi személyek, vállalkozások, oktatási intézmények, a boltok és bevásárlóközpontok, amelyek esetében a személyenkénti 4m²-es korlátozás van érvényben.
 5. A temetéseken résztvevők száma 20 főben kerül korlátozásra a védekező intézkedések kötelező betartása mellett.
 6. Javasolt a munkáltatók számára az otthoni munkavégzés lehetővé tétele az alkalmazottak számára, azokban az esetekben, amikor ezt a munkafolyamat lehetővé teszi.
 7. A közúti és vasúti tömegközlekedésben kötelező a védőmaszk viselése, ill. érvényben van az utasok maximális számának korlátozása a jármű hivatalos kapacitásának felére. Ezekben az esetekben a kiskorú gyermekek és a fogyatékkal élő gyermekek szülei, ill. gyámjai kötelesek biztosítani, hogy a gyermekek viseljék a védőmaszkot.
 8. Az illetékes szervek szigorúan ellenőrzik az otthoni elszigetelés, az otthoni karantén (önkéntes elkülönülés), valamint az összes többi hatályos járványellenes intézkedés betartását.
 9. A járványügyi helyzet romlására való tekintettel, Magyarkanizsa község területén továbbiakban betiltásra kerül a rekreatív jellegű csoportos sporttevékenység – a sportcsarnokokban, az iskolák tornatermében, ill. egyéb zárt helyiségekben. Edzéseket csak a hivatásos sportolók tarthatnak. Elhalasztásra kerül minden sportverseny, kivéve a bajnoki mérkőzések (az ágazati sportszövetség javaslatai és az érvényben lévő kormányrendeletek betartásával).
 10. A középiskolában és az általános iskola felső osztályaiban (ötödiktől nyolcadik osztályig) távoktatás zajlik.
 11. A téli szünet az oktatási intézményekben 2020. december 21-én kezdődik és 2021. január 18-ig tart.
 12. A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézményben csak az egésznapos tartózkodásra beíratott gyermekeket tudják fogadni, amennyiben a gyermek mindkét szülője igazolni tudja, hogy munkaviszonyban van és hogy munkafeladatait csak a munkáltató székhelyén, ill. szervezeti egységeiben tudja ellátni.

Hasonló bejegyzések