Anyaország Kiemelt 

„A Jobbik küzdeni fog a külhonban élő tömbmagyarság területi- és a szórványmagyarság kultúrális autonómiájáért”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Magyarországért országgyűlési képviselője és Brenner Koloman, a soproni körzet országgyűlési képviselőjelöltje az elmúlt két napban az olaszországi Dél-Tirol Autonóm Tartomány vezetőivel tárgyalt Bozenben (Bolzano).

Meglátásuk szerint a dél-tiroli példa is azt mutatja, hogy Közép-Európa felzárkózásához elengedhetetlen a bérunió és az autonómia. A megbeszélések során tájékozódtak a dél-tiroli német autonómia történetéről, intézményeinek működéséről, illetve bemutatták az általános magyarországi politikai viszonyokat, a magyarországi nemzetiségek helyzetét, a Jobbik béruniós kezdeményezését valamint a külhoni magyar közösségek autonómia-törekvéseit.

Megbeszélések folytak dr. Thomas Widmann-nal, a tartományi parlament (Landtag) alelnökével, dr. Luis Durnwalderrel, Dél-Tirol korábbi miniszterelnökével, prof. dr. Oskar Peterlinivel, az olasz parlament korábbi szenátorával, dr. Hanspeter Munter korábbi tartományi képviselővel, az Iparosok Szövetségének korábbi igazgatójával, Franz Pahl korábbi tartományi képviselővel, illetve Univ.-Prof. dr. Christoph Pan nemzetközileg elismert autonómia-szakértővel.

A tárgyalások során megállapodtak abban, hogy a most elkezdett párbeszédet rövidesen folytatják, ezért partnereiket meghívták egy magyarországi látogatásra.

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, hogy a dél-tiroli autonómia működése világosan mutatja az elmúlt 27 év magyarországi gazdaság- és külpolitikájának zsákutcás jellegét. Az adókedvezményekkel és a munkabérek alacsonyan tartásával az anyaországba telepített külföldi vállalatok ugyanis csupán a világgazdasági folyamatoktól való függést erősítik, miközben lehetetlenné teszik a gazdasági felzárkózást.

Gyöngyösi és Koloman közös közleményükben elmondták, hogy az anyaország gazdasági-pénzügyi támogatása csak akkor biztosíthatja a határon túl élő nemzetrészek megmaradását és gyarapodását, ha ahhoz a területi autonómia egyértelmű jogi keretei és jól működő intézményei társulnak, amelyek betartását az anyaország határozott nemzetközi fellépésével és ehhez kapcsolódóan akár az esetleges konfliktusok felvállalásával is elősegíti.

„Dél-Tirol példája egyértelművé teszi azt a Jobbik által már számos alkalommal hangsúlyozott tényt, hogy egy széleskörű területi autonómia nemhogy gyengíti, hanem kifejezetten erősíti az azt biztosító államot, esetünkben Olaszországot. Az adott terület együttlakó népeinek szinergikus fejlődése pedig garantálni képes a szülőföldön való békés boldogulás és gyarapodás lehetőségét” – hangzott el.

Ezért a Jobbik 2018-as kormányra kerülését követően az eddigiekhez hasonlóan nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánuló, valódi autonómia-küzdelmet fog folytatni a külhonban élő tömbmagyarság területi- és a szórványmagyarság kultúrális autonómiájának kivívása érdekében

– olvasható a közleményben. Ugyanakkor meg kívánja őrizni és – többek között a dél-tiroli jó gyakorlatokat is adaptálva – ki fogja bővíteni a jelenleg is működő gazdaságfejlesztési, oktatási, kulturális, civil és egyházi támogatásokat.

A Béruniós kezdeményezéssel már ellenzékben elkezdődött a jelenlegi összeszerelőüzem-modellről egy nagyobb hozzáadott értéket termelő, innovációra épülő gazdasági modellre való átállás előkészítését, amit kormányra kerülve ki fog teljesíteni. A Jobbik határozott álláspontja ugyanis, hogy csakis ezzel biztosítható a Kárpát-medencében élő magyarság hosszú távú megmaradása, a kivándorlás megállítása és a gazdasági kényszerűségből külföldön dolgozók hazacsábítása – ér véget a közlemény.

(A képen Gyöngyösi Márton)

Hasonló bejegyzések