Délvidék Kiemelt 

Mi közöd hozzá?

Újvidék legolvasottabbnak mondott  portálja, a 021.rs a minap nagy szenzációképpen adta le azt a hírt – amit persze a haladó rezsimhez közel álló médiumok örömmel átvettek és leközöltek (lásd ITT és ITT) -, hogy „az újvidéki Mária Neve római katolikus templom illetékesei  illegálisan építettek be padlófűtést, illetve lecserélték a csempéket az oltár körül“.

Az illető portál  Gorica Nikolin nevű firkásza azt már nem találta botrányosnak és tarthatatlannak, hogy Svetozar Miletić néhai katolikus- és magyargyűlölő politikus a 21. században, Európa jövő évi kulturális fővárosának központjában gyűlölettől izzó tekintettel, szobor alakjában még mindig  átkot szór a (magyarság jelképének tartott) Mária Neve katolikus templomra.  Ehelyett – beleavatkozván a katolikus Egyház belügyeibe – abból csinál problémát, hogy a katolikus templom illetékesei számára fontos, hogy akik a téli hónapokban templomba betérnek szentmisére jól és otthonosan érezzék magukat, hiszen a hatalmas templomban ilyenkor télen olyan hideg van, mint a csuda. Az újvidéki templom az egyébként nem múzeum, hanem a katolikus közösség  kultuszra rendelt épülete, a hívek pénzéből felépített katolikus templom pedig kizárólag a hívek adakozásából tartja fenn magát.

Meg kell említenünk, hogy 2019-ben munkálatokra  a katolikus templomok egy dinárt sem kaptak a  műemlékvédelmi intézettől, amely csak tavaly több mint 30 millió dinárt különített el az Újvidék központjában lévő  szerb pravoszláv püspöki palota (Vladičinski dvor) déli és nyugati homlokzatának felújítására.

Gorica Nikolin riportja során ugyan megszólaltatta Siniša Jokićot, a műemlékvédelmi intézet igazgatóját, de azt már nem kérdezte tőle, miért nincs pénz a katolikus templomok felújítására, miközben a szerb püspöki palotára jócskán jut.

Végezetül, Jokić és Nikolin állításával szemben a Mária Neve templom nem része az újvidéki ingatlan kulturális javaknak (lásd ITT), így semmi illegális nincs az elvégzett beltéri munkálatokban.

A nemzetgyűlöletet és az ellenségeskedést megtestesítő szobor

nem zavarja a fiatal hölgyet? 

DURVA INCIDENS! Miközben „történelmi megbékélésről” dumálnak, Újvidék főtéren álló tankok csövei a katolikus templom felé irányultak! | Délhír Portál

A tegnapi szerb hadsereg napja alkalmából Újvidék főterén megmutatta magát a szerb haderő: mindössze tíz méterre a magyarság jelképének tartott Mária Neve katolikus templom előtt felsorakoztatott tankok csövei egy ideig közvetlenül a templom bejáratának irányába lettek fordítva!

Related posts