Kiemelt Szerbia 

Sok millió közpénzzel tömi Vučić a saját szennylapjait

A szerbiai  újságíró-szövetség (UNS) egyik újságírónőjének elemzése szerint  a Vučić-rezsimet kiszolgáló Alo, Informer, Srpski telegraf, Kurir és Srbija danas nevű szennylapok összesen 27,5 millió dinár közpénzt kaptak az elmúlt év első felében, annak ellenére, hogy a felsorolt „médiumok“ – a Srbija danas kivételével –  2018. augusztusától 2018. decemberéig mintegy háromezerszer sértették meg az újságírói etikai kódexet.

A Danas napilap cikke szerint Szerbiában holt betű marad a médiaprojektek társfinanszírozásáról szóló szabálykönyvének azon előírása, amely szerint a közpénzek elosztásakor figyelembe kell venni, hogy az adott sajtóorgánum megsértette-e a törvényt, illetve az újságírói etikai kódexet. Željko Bodrožić, a szerbiai független újságírók szövetségének (NUNS) elnöke szerint ez a gyakorlat igen lehetséges, mivel a komissziókban olyan emberek ülnek, akik csak „szakértőket játszanak“.

„Nem lehet az összes helyi önkormányzatot egy kalap alá venni, de az tény, hogy sok esetben a komissziókban olyan emberekből ülnek, akik direkt teljesítik  a Szerb Haladó Párt utasításait. És akkor a belgrádi bulvárlapok 300-400 ezer dinárt kapnak a szerbiai pályázatokon, ami egyáltalán nem jelentéktelen szám. Évek óta figyelmeztetünk erre. Ez  bűncselekmény, és itt az ügyészségnek bőven van mit tennie“

– mondja Bodrožić.

Kapcsolódó:

Megsértették a gyermek jogait: Négy bulvárlap címoldalán megjelent, mit művelt a “malčai borbély” az áldozatával | Délhír Portál

A nyilvánosság tisztánlátó (tehát nem elég nagy) része jól tudja, hogy a szerb önkényuralmi rendszer a bulvármédiáján keresztül tálalt szenzációhajhász tartalmak által igyekszik elterelni a figyelmet a saját disznóságairól. Ezúttal azonban túlléptek minden határon. Ez főleg az Informer és a Srpski telegraf lapokra vonatkozik, de a Kurir és az Alo sem bizonyult sokkal jobbnak.

 

Related posts