Anyaország Kiemelt 

7-es cikkely: Horvátország nem büntetné Magyarországot

Az eljárás folytatódik Magyarország ellen, de az EU soros elnökségét betöltő Horvátország szerint a büntetés nem old meg mindent, inkább párbeszédre kellene törekedni – írja a HVG.

Az Európai Unió szerint bár Magyarországon és Lengyelországban is veszélybe került a demokrácia, az unió horvát elnöksége mégsem róna ki büntetést a magyarokra. Szerintük ugyanis párbeszéd útján lehet elsősorban javulást elérni – írta az Euronews.

Az EP a múlt héten határozatban mondta ki, hogy nem szabad késlekedni a 7-es cikkely szerinti eljárással, így Magyarország és Lengyelország ellen is mielőbbi intézkedéseket várnak.

Az Euronews ezzel kapcsolatban érdeklődött a horvát elnökség szóvivőjénél, azt kérdezve, hogyan reagálnak a parlamenti állásfoglalásra. A portálnak küldött válaszukban azt írták: szerintük is fontos a jogállamiság védelme, de ezt elsősorban párbeszéd útján lehet elérni.

“A mi álláspontunk az, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás lényege nem a szankciók kivetése” – fogalmazott Bruno Lopandic szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy azt szeretnék, ha a hiányosságok megszűnnének, és közösen találnának ki kölcsönösen elfogadható megoldásokat.

A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy az eljárás folytatódik Magyarország és Lengyelország ellen, de az még nem dőlt el, pontosan milyen formában.

A hetes cikkely szerinti eljárást 2018-ban indították meg Magyarország ellen. Az ügyben indított meghallgatások során az Orbán-kormány képviselői tagadták, hogy bármilyen hiányosság lenne a magyar jogállamiságban vagy a demokráciában. Az Európai Unió igazságügyi biztosa ezt máshogy látja, szerinte más gondok is vannak. (Forrás: hvg.hu)

Related posts