Kiemelt Világunk 

Hetek alatt világjárvány törhet ki: Terjed az új koronavírus, de a haladó egészségügyi miniszter szerint „Szerbiában nincs ok a pánikra”

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. Az Egyesült Államok északnyugati részén is diagnosztizálták a betegséget.

Li Pin, a a Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgató-helyettese a hivatal pekingi sajtótájékoztatóján elmondta: a betegség halálos áldozatainak száma kilencre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak kedden 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, így az összes beteg száma 440-re emelkedett.

Li hangsúlyozta:

„Habár a vírus terjedésének pontos útvonalát egyelőre nem sikerült tisztázni, fennáll a veszélye a mutációnak, ami a járvány terjedésének gyorsulásához vezethet.”

A „Haláldoktorként” is ismert Zlatibor Lončar haladó egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor a nyugat-balkáni országban nincs ok pánikra az új vírus miatt. Mint mondta, minden megtesznek a fertőzések elkerülése érdekében, de arra kérte az embereket, hogy ha tehetik, ne utazzanak Kínába vagy más olyan területre, ahol a vírus jelen van.

Lončar (aki amúgy a haladó kormány legdilettánsabb tárcavezetői közé tartozik) elmondta:

„azokat, akiknél a kelleténél magasabb testhőmérsékletet tapasztalnak, karanténba zárják, és amennyiben bebizonyosodik, hogy fertőzöttek, az illetékes belgrádi klinikán kezelik majd.”

(Szerb média nyomán)

Related posts