Délvidék Kiemelt 

Továbbra is szörnyű bűz terjed az állati fehérjét feldolgozó zombori gyárból!

Hiába a polgárok petícióinak hosszú sora, hiaba a mezőgazdasági miniszter ígéretei, hogy lakat kerül a környezetszennyező zombori Proteinka állati fehérjét feldolgozó gyárra, amelyet a lakosok “kafilériaként”, “dögsütődeként” vagy “dögégetőként” is emlegetik, az émelyítő szag még mindig az ott élő polgárok mindennapjainak szomorú részét képezi.

Legutóbbi ígéret szerint, amely Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter szájából hangzott el, az állattetemeket megsemmisítő üzemet január 15-éig kellett volna bezárni, de ez nem következett be.

Nem hivatalos információk szerint a Proteinka kapacitásai már régen kimerültek, ezért az elpusztult állatok tetemeit jó ideje nem lehet szabályos és biztonságos módon elégetni.

Az orrfacsaró bűz megkeseríti a gyár közelében lakó polgárok életét, mi több, az időjárási viszonyoktól, főleg  a széltől  függően, olykor az egész városra is kiterjed.  

Az elmúlt hat évben (tehát amióta a haladó-szocialista-VMSZ-es koalíció uralkodik) a zombori polgárok jó néhány tiltakozó megmozdulást tartottak, aláírsgyűjtést is többször szerveztek, amivel nyomást próbáltak gyakorolni az illetékes szervekre, hogy minél előbb intézkedjenek a probléma kiküszöbölése érdekében, de őket ez többnyire hidegen hagyta.

A mezőgazdasági minisztérium újabban állítólag arra vár, hogy elfogadásra kerüljön az állati hulladék kezeléséről szóló stratégia, s majd csak ezt követően intézkedik a zombori gyár ügyében.

Senki sem tudja, hogy ez mikor következik be.

Az említett üzemben dolgozók a Proteinka bezárása esetében valószínűleg az azonos jellegű, de jóval nagyobb és korszerűbb inđijai Energo Zelena gyárnál kapnának munkabeosztást.

(Alapinformáció és fotó: rtv.rs)

Related posts