Szerbia Világunk 

Furcsa összefüggés: A koronavírus ötéves mélypontra küldheti az okostelefon-gyártást

A kínai TrendForce piackutató intézet hétfőn publikált prognózisa szerint a koronavírus-járvány által okozott termelési fennakadások miatt az első negyedévben éves viszonylatban 12 százalékkal, ötéves mélypontra csökkenhet az okostelefon-gyártás volumene.

Az elemzés megállapítja, hogy a termeléscsökkenést nem is annyira az alkatrészellátás fennakadásai, hanem leginkább az okostelefon-összeszerelés leállásai, valamint a kereskedelmi fennakadások okozzák.

Az év elejére ugyanis a gyártók hagyományosan jelentős alkatrész-készleteket halmoznak fel a hosszas kínai holdújév miatt. Minden azon múlik, hogy az összeszerelő üzemek milyen ütemben indítják be újra a gyártást – írja a tanulmány.

A piackutató cég elemzésében hangsúlyozza, hogy „nem tekinti borúsnak” az éves forgalmi kilátásokat, mivel a nagy- és kiskereskedelmi forgalomban a vírusjárvány miatti korlátozások csak elhalasztják az okostelefon keresletet, de lényegesen nem csökkenik azt.

A legnagyobb világpiaci tényező, a dél-koreai Samsung Electronics gyártókapacitásainak túlnyomó része Vietnamban található, piacának pedig csak két százalékát adja a kínai. A Samsung az első negyedévben a TrendForce előző előrejelzésénél 3 százalékkal kevesebb, 71,5 millió okostelefont fog gyártani.

A Huawei első negyedévi okostelefon-termelésére vonatkozó előrejelzést a cég 15 százalékkal – 42,5 millióra – csökkentette, míg az Apple a mostani prognózis szerint 41 millió iPhone készüléket fog gyártani az első negyedévben az előzőleg jósolt 45,5 millió darab helyett.

Az elemzésben a Xiaomi termelési előrejelzését 10 százalékkal – 2,47 millióra – csökkentették, ami nagyjából megfelel a 2019 első negyedévinek. Az OPPO termelése 2,4 millió, a Vivo-é pedig 1,7 millió okostelefon lesz az első negyedévben. A két cég termelésére vonatkozó előrejelzését a TrendForce 14, illetve 15 százalékkal mérsékelte.

(kitekinto.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések