Kiemelt Világunk 

Orbán Viktor Szerbia érdekében is lobbizott Merkelnél

A Fidesz elnöke, Magyarország miniszterelnöke hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellárral találkozott. A magyar kormányfő és Merkel közösen nyilatkozott a sajtónak.

A CDU központjánál néhány maréknyi tüntető várta Orbánt, akik egy Orbanistan powered by EU – azaz egy „EU által támogatott Orbánisztán” feliratú transzparenst feszítettek ki.

A következő uniós büdzsé is téma lesz az Angela Merkellel folytatandó tárgyaláson – közölte Orbán Viktor, aki a német fővárosba való megérkezését a Facebookon azzal a kommenttel tette ki, hogy „a sas leszállt”.

Bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget – mondta. Beszélni fognak kétoldalú kérdésekről, de ezeknek európai dimenziójuk is van – tette hozzá.

A miniszterelnök a megbeszélés további témájaként említette az EU bővítését. Úgy fogalmazott, hogy „Magyarország szószólója a bővítésnek”.

Az egész nyugat-balkáni bővítés kulcsországa Szerbia, a tárgyalásokat fel kell gyorsítani az országgal, mert felvétele garancia a térség stabilitására

– mondta.

Ezzel a kijelentésével Orbán Viktor gyakorlatilag szerb barátja, Aleksandar Vučić törekvéseit (is) képviselte Berlinben.

(Magyar és szerb média nyomán)

Hasonló bejegyzések